Italijanski KFOR donirao opremu za digitalizaciju i konzervaciju fresaka Visokih Dečana

Italijanski KFOR donirao je vrednu foto opremu za digitalizaciju fresaka, ali i pružio vrednu pomoć u konzervaciji fresaka u oltaru crkve.

Na maloj ceremoniji u petak, iguman – arhimandrit Sava se u ime bratstva zahvalio pukovnicima Maroti, Riciju, kapetanu Skaloneu i italijanskoj vojsci.

„Ovo je još jedna u nizu donacija italijanskog КFOR-a za očuvanje Visokih Dečana i baštine SPC“, poručili su iz manastira, s obzirom na dugu istoriju zaštite i pomoći koju pružaju vojnici KFOR-a, uključujući i kroz lične inicijative manastiru, ali i druge italijanske institucije i organizacije, kao i pojedinci.

Takođe, iguman Sava se posebno zahvalio direktorici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravki Đukanović i Aleksi Jelikiću iz Zavoda Srbije, te njihovim kolegama koji godinama rade na zaštiti fresaka u Dečanima i drugim manastirima.

Dečanci su sa blagoslovom vladike oficirima uručili zahvalnice, naglasivši da se radi o vrednom doprinosu za očuvanje baštine SPC na КiM, evropske i svetske kulturne baštine UNESCO koja, kako su saopštili iz manastira, povezuje sve ljude dobre volje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.