Istraživanje: 77% ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, 66% protiv i na referendumu

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova, 66% građana Srbije ne bi podržalo nezavisnost Kosova, a čak 77 odsto ispitanika ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, rezultati su ovogodišnjeg istraživanja javnog mnjenja Instituta za evropske poslove na uzorku od 1203 ispitanika. 

Petu godinu zaredom, u periodu od 6. do 12. marta, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je istraživanje javnog mnjenja o odnosima građana Srbije prema teritoriji Kosova na reprezentativnom uzorku od 1203 ispitanika.

Građani su sa druge strane podeljeni oko toga da li je Kosovo izgubljeno, a većina smatra i da Srbija ne može uspostaviti ponovo punu kontrolu nad Kosovom. Iako više od 50 odsto ispitanih smatra da Vlada Srbije neće priznati nezavisnost Kosova, ubedljiva većina ne zna šta je plan Vlade.

Da „Kosovo nije izgubljeno“ smatra 46% građana, 42% je stava da jeste, a 12% je neodlučnih.

U poređenju sa prethodnim istraživanjima ovog Instituta, sada raste procenat onih građana Srbije koji tvrde da Kosovo nije izgubljeno, a opada kod onih koji misle da jeste.

Primera radi, 2018. godine, na pitanje „Da li je Kosovo izgubljeno“, 45 odsto je bilo onih koji su odgovorili da nije, 43% da jeste, a u 2019, taj procenat je bio 47 da jeste, 41 da nije.

Stav da je Kosovo izgubljeno je u većoj meri izražen kod ispitanika starosti od 30-44 godine – čak više od 50 odsto, a skoro 60 odsto da nije izgubljeno kod ispitanika starijih od 60 godina.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova, najveći broj ispitanika glasao bi protiv – 66%, 14% ne bi izašlo na glasanje, 11% ne zna kako bi glasalo dok bi 9% glasalo za. Ispitanici koji bi glasali protiv su u većoj meri muškarci i ispitanici starosti preko 45 godina. Autori istraživanja istovremeno navode da u odnosu na 2019., godinu, kada bi se protiv nezavisnosti Kosova na referendumu izjasnilo 74,5%, taj procenat sada niži.

Prema rezultatima ovog istraživanja, u odnosu na istraživanja iste organizacije ranijih godina, sada je niži procenat onih koji bi se izjasnili na referendumu protiv nezavisnosti Kosova i to istovremeno kada sada raste procenat onih građana Srbije koji tvrde da Kosovo nije izgubljeno, a opada kod onih koji misle da jeste.

U odnosu na 2019. godinu (74.5%), uočeno je smanjenje broja ispitanika koji bi glasali protiv nezavisnosti Kosova.

Nešto više od polovine ispitanika (53%) smatra da ova Vlada neće priznati Kosovo, a nešto više od četvrtine (27%) da hoće, dok petina ne zna da se izjasni.

Stav da ova Vlada neće priznati Kosovo u većoj meri zastupaju ispitanici stariji od 45 godina, stanovnici Južne i Istočne Srbije i vangradskih naselja. Sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika koji smatraju da ova Vlada neće priznati Kosovo, pokazuju podaci istraživanja.

Do sličnih podataka ovaj Institut došao je i u prethodnim godinama, kada je negativan odgovor na pitanje „Da li smatrate da će ova Vlada priznati nezavisnost Kosova?“ u 2018. dalo je 55 odsto, a u 2019. 54 odsto ispitanika, pozitivno je u 2018. odgovorilo 26, a u 2019. 27 odsto ispitanika.

Podaci istraživanja ukazuju da čak 77 odsto ispitanika ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU. Podršku bi dalo svega 13%, dok je 10% neodlučnih. Ispitanici stariji od 45 godina su brojniji u stavu da ne bi trebalo priznati nezavisnost.

Procenat onih koji ne bi pristali na nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU bio je veći u 2016. i 2018. i kretao se malo iznad 80 odsto, dok je u 2019. pao na 78.

Međutim, gotovo polovina ispitanih – 46% smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38% smatra da je to moguće, a 16% građana je neodlučno.

Čak 89% ispitanika Instituta ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, to su u većoj meri žene, ispitanici starosti preko 30 godina, ispitanici iz svih regiona izuzev Vojvodine i stanovnici vangradskih sredina.

Na pitanje „Da li bi podržali plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard“, negativno je odgovorilo 57%, plan bi podržalo 23% ispitanika, dok 20% nema mišljenje po tom pitanju.

Oni koji ne bi podržali su pretežno muškarci, ispitanici do 45 godina i stanovnici gradskih sredina.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.