Ispred Mitropolije u centru Peći kamenovan autobus sa vernicima iz centralne Srbije

Autobus sa grupom vernika iz centralne Srbije, uglavnom penzionera, kamenovan je danas tokom njihove posete Mitropoliji u centru Peći, potvrdio je za KoSSev iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić. Autobus je kamenovan u trenutku kada su vernici izlazili iz ove crkve. 

Stakla na autobusu su polomljena sa više kamenica od kojih i jedan veći kamen. Na sreću, niko nije povređen od putnika.

Ovi vernici se još uvek nalaze na Kosovu. Trenutno se lepe najloni na mestima gde su stakla na prozorima polomljena kako bi putnici nastavili put i oni će uskoro napustiti Kosovo pod policijskom pratnjom, objasnio je Janjić.

Vernici su jutros bili u manastiru Visoki Dečani, posetili su i Pećku Patrijaršiju, a potom se uputili ka Mitropoliji u Peći – crkvi koja je bila teško oštećena u martovskom pogromu 2004. godine, te obnovljena nedavno, gde se napad i dogodio.

Kosovska policija trenutno obavlja uviđaj.

Kamenovanju autobusa u Peći je prethodio jučerašnji incident u Gornjem Kuscu nadomak Gnjilana kada je, kako je javio TV Puls, grupa albanskih mladića oko 17.30, bez ikakvog razloga i povoda, napala desetak srpskih dečaka koji su se pešice vraćali iz Gnjilana ka Kuscu. Tom prilikom šesnaestogodišnji V.P. zadobio je posekotine u predelu uva i oka, kao i povrede u predelu vilice.

 


Reakcije: Napad osudili Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Srpska lista i kosovski ministar za zajednice i povratak

U međuvremenu su na kamenovanje autobusa srpskih vernika u Peći reagovali iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, liste "Srpska", a među prvima je to učinio kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su istakli da je incident u Peći "gromoglasno upozorenje o stanju bezbednosti Srba i srpskih svetinja u južnoj pokrajini" i podsetili da se napad dogodio manje od 24 časa od incidenta u Gornjem Kuscu, te pitaju "da li je u ovim slučajevima reč o organizovanim nastojanjima da se Srbi na KiM zastraše."

"Činjenica da se napad dogodio u prisustvu kosovske policije svedoči o intenzitetu mržnje koja stoji iza incidenta i smelosti napadača. Ovakvi događaji, takođe, predočavaju na koliko je niskom nivou bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i poštovanje prava na slobodu kretanja i prava na veroispovest," stoji u saopštenju iz Kancelarije za KiM.

Iz ove Kancelarije dodaju da je današnji napad na hodočasnike, u trenutku kada se odlučuje o tome da li će Kosovo biti član UNESCO-a, "još jedno je upozorenje kakva sudbina može zadesiti srpske svetinje, sveštenstvo i vernike ukoliko se taj plan i ostvari" i apeluju da se preduzmu odlučne mere kako bi se eskalacija nasilja zaustavila i prestalo sa stvaranjem političke klime koja "očigledno inspiriše nejekstremnije među kosovskim Albancima na najgori mogući način."

I Srpska lista se oglasila, osudivši današnji napad u Peći, ističući da je ovo već "kontinuirani talas nasilja nad Srbima".

"Ponovo je kamenovan autobus sa srpskim vernicima u Peći, takav napad se dogodio i nedavno, isti je scenario, isti su napadači, iste su žrtve, ali je ista i pravda – nepostojeća. Juče su napadnuta srpska maloletna deca, danas je kamenovan autobus, šta je sledeće, šta je sutra?" – naveli su iz Srpske.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, poručio je da je kamenovanje autobusa srpskih vernika u centru Peći "za svaku osudu" i da "reakcije moraju biti hitne i delotvorne", istakavši da se na ovih dana na Kosovu stvara atmosfera nesigurnosti za Srbe.

"Kamenovanje autobusa pod policijskom pratnjom govori nam da napadači ne prezaju ni od čega. Srbi imaju pravo da posećuju svoje svetinje na Kosovu i to im pravo niko ne može uskratiti," dodao je on.


 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.