Islamska zajednica Kosova potvrdila smrt Ljavdrima Muhadžerija

16:20 – Islamska zajednica Kosova potvrdila smrt Ljavdrima Muhadžerija

Izvor: Gazeta Fjala (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova, koji je adaptiran)

Predsednik Islamske zajednice (BIK) u Kačaniku, Fljorim Neziraj, zvanično je saopštio da je Ljavdrim Muhadžeri preminuo u Siriji.

Neziraju je jutros porodica Muhadžeri saopštila informaciju o smrti, tražeći od BIK-a zvanično saopštenje:

"Mi smo realizovali njihov zahtev i takođe smo izrazili saučešće. Građani Kačanika su obavešteni o smrti Ljavdrima Muhadžerija i izjavljivanje saučešća trajaće pet dana."

"Sastali smo se sa njegovim bratom, razgovarali smo o tome da li je njegova smrt potvrđena, a on mi je rekao da ima dovoljno dokaza od strane njegovih saboraca koji su bili na mestu događaja. Članovi porodice su rekli da se smrt dogodila u Siriji, ali nisu mogli da preciziraju tačno mesto," rekao je Neziraj između ostalog.

13:35 – Ubijen Ljavdrim Muhadžeri? 

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Član terorističke organizacije ISIS, Ljavdrim Muhadžeri, ubijen je danas tokom američkog napada na takozvanu Islamsku državu, preneo je javni servis.

Smrt Ljavdrima Muhadžerija nešto posle ponoći, u četvrtak, potvrdio je njegov brat i član ISIS-a, Bajrami.

On je to saopštio na Fejsbuku, gde je napisao da mu je "brat ubijen" i da moli da ga "Alah prihvati među mučenike, proroke dobrih ljudi."

KoSSev: Ljavdrim Muhadžeri se našao se u fokusu medijske pažnje na Balkanu, nakon postavljanja fotografija na svom Fejsbuk profilu 2014. godine, na kojima se vidi jedna osoba koju je navodno obezglavio i druga na kojoj drži glavu krvavim rukama sa porukom "Allahu Akbar".

On je potom, u intervjuu za "Gazeta Dita" iz Tirane, 2. avgusta 2014, rekao da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata na Kosovu 1999 – onima koji su Srbima odavali informacije, te da "će obezglaviti svakog onog ko izda."

Potom je 2015. objavljen i video na kojem ubija jednog mladića ručnim bacačem. 

Izvori Gazete Metro iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je Muhadžeri ubijen tokom napada dronom od strane američkih vojnih snaga.

Uz Muhadžerija, ubijen je i Biljalj Haćifi, brat Ridvana Haćifija, takođe nekadašnjeg pripadnika ISIS-a, koji je ubijen februara ove godine.

Zbog smrti Muhadžerija, rodbina i pristalice radikalnih islamskih struja upućuju poruke saučešća putem društvenih mreža.

Pre par godina mediji su izvestili da je ubijen Ljavdrim Muhadžeri, ali se onda ispostavilo da je informacija netačna. Iako se spekulisalo da je on na Kosovu i u regionu i ti izveštaji su demantovani od strane zvaničnih institucija u zemlji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.