Islamizam, Tribunal i politička kriza glavni izazovi

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Postizborna politička kriza, izveštaj glavnog tužioca Klinta Vilijamsona, kao i rast verskog ekstremizma glavni su izazovi su sa kojima se suočava Kosovo ovog leta.
 
Porast verskog ekstremizma i izjave radikalnih islamista sa Kosova koji se od 2012 u Siriji bore za stvaranje islamske države je posao za tužilašvo Kosova i tu Vlada Kosova ne može puno toga da uradi, izjavio je za RTK2 savetnik premijera Ardian Arifaj i dodao da je Vlada pripremila zakon protiv učešća građana u ratovima van Kosova.
 
“Ovaj zakon će to zabraniti, već je prošao prvo glasanje u Skupštini Kosova, ali zbog izbora čeka novu Skupštinu, da bi se za taj zakon glasalo u Skupštini i da bi počelo sprovođenje zakona.”
 
Nacrt zakona o zabrani pridruživanja oružanim sukobima van Kosova reguliše organizaciju, regrutovanje, finasiranje, podsticanje, rukovođenje ili obuku osoba za učešće u raznim stranim formacijama, a predviđene kazne za kršenje ovog zakona kreću se od 3-5 godina zatvora.
 
Kometarišući izveštaj glavnog tužioca Euleksa za ratne zločine na Kosovu koje su počinili pripadnici OVK, Klinta Vilijamsona, savetnik premijera je kazao da će Vlada Kosova i ubuduće sarađivati sa timom istražitelja, kao i sa specijalnim sudom za ratne zločine po njegovom formiranju. Arifaj ne očekuje ništa konkretno oko formiranja Vlade pre septembra.
 
“Dok Ustavni sud ne da odgovor na pitanje koje je PDK podneo sudu neće biti pomaka ni u osnivanju nove Skupštine, a to znači ni u osnivanju nove Vlade.”
 
Politički analitičar Dukađin Gorani ističe da je formiranje specijalnog suda za ratne zločine društvena i politička neophodnost.
 
„Smatram da će kosovska skupština biti dosta jasna i dosta brza i u smislu izglasavanja potrebnih zakona preko kojih će se taj sud i oformiti.“
 
Može doći do malog odugovlačenja čitavog procesa oko specijalnog suda, ali njegovo formiranje svakako nije dovedeno u pitanje, tvrdi Gorani.
 
„To je naravno prioritet i ja smatram da je čitava politička scena na Kosovu ubeđena i da je svesna toga i ne verujem da može da dođe do trenutaka ili situacije u kojoj se nešto važno ne može izglasati preko javnih institucija kao što je Skupština.“
 
Dukađin Gorani smatra da je Kosovo uveliko u parlamentarnoj i državnoj krizi koja će potrajati naredna dva, tri meseca.
 
„Smatram da ćemo proći čitavi septembar dok ne dobijemo nešto što će biti samoodrživo, što će biti funkcionalno pošto je Kosovu veoma potrebna Vlada koja će biti funkcionalna, ali takođe i reformistička.“
 
Moramo da stvorimo institucije koje su za nas važne, ali i koje su održive, naglašava Gorani. Ceo proces treba da protekne bez međunarodne intervencije pošto situacija na Kosovu nije dramatična, zaključuje politički analitičar Dukađin Gorani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.