Irinej bački: Otimačima Kosova moramo uskratiti svoj pristanak na njihovo nedelo

Irinej Bački
Foto: N1

Episkop bački Irinej izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva protiv svakog konflikta, ali smatra da „otimačima i okupacionim upravljačima Kosova i Metohije Srbija mora da uskrati svoj pristanak na njihovo nedelo“.

„Pogotovu je sa njihove strane drsko i cinično to što pokušavaju da nametnu tezu da se to prebolno pitanje mora rešiti odmah, bez odlaganja, po hitnom postupku, a rešenje kako ga oni zamišljaju zapravo je samo jedno – da Srbija prizna nezavisnost samoproglašene albanske države broj dva, ili neposredno, ili posredno, putem takozvanog sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine,“ rekao je za „Pečat“ episkop Irinej.

Govoreći o taksama od 100 odsto i zabrani ulaska srpske robe na Kosovu i Metohiji, on je rekao kako je „uveren da će naša država naći put i način da pomogne svom narodu i da ga snabde namirnicama i lekovima“.

Prema njegovim rečima, „državno rukovodstvo Srbije jeste pod pritiscima, ali nije neodlučno o pitanju zaštite naroda,“ a „nismo, hvala Bogu, ni bez prijatelja u svetu“.

Episkop Irinej veruje da je i Albancima dosta stradanja i „nema utisak da su Bog zna koliko oduševljeni egzibicijama svojih dičnih vođa“ i stoga je „uprkos svemu optimista“.

„Uz rizik da se naježe samozvani hiperpravoslavci, izjavljujem da je tačno više puta izneseno tvrđenje pape Franje da je treći svetski rat počeo i da traje,“ rekao je episkop Irinej, govoreći o zbivanjima i stradanjima širom sveta.

On kaže da je „tvrđenje sa takvog mesta zasnovano, svakako, na informacijama nedostupnim običnom čoveku“.

„Mislim da se zbog interesa multinacionalnih kompanija i bitno drugačijeg ustrojstva svetske ekonomije, zatim zbog razvoja tehnologije, uopšte i razornosti novih vrsta oružja, pomenuti rat odvija drugačije nego u prošlosti i da ima drugačije ratne ciljeve nego prethodna dva i svi raniji,“ rekao je episkop Irinej.

Stoga su, naveo je, i mogućnosti za razrešenje dvojake: „Može da traje duže, da se premešta u različite delove sveta i donese veća razaranje nego prethodni, a može, daj Bože, da dođe i do njegovog bržeg okončanja“.

„Svet je sada zaista u agoniji,“ ocenio je episkop Irinej i naglasio: „U Hristu je i nada i uteha, i uporište za današnji dan, ali i za budućnost“.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.