IPŽP o glasanju u Leposaviću: Inicijale Baraća označila druga osoba, izrečena zabrana biračkom odboru

IPŽP
FOTO: Gazeta Express

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP), usvojio je delimično žalbu Vukašina Baraća iz Leposavića koji se obratio panelu zbog toga što je navodno neko drugi glasao umesto njega na nedavno održanim lokalnim izborima. Panel je odlučio da zabrani učešće u izbornom procesu predsedavajućem i članovima biračkog odobora na pet godina, ali je ujedno odbio kao neosnovan deo žalbe u kojem se zahteva da se ponovi glasanje na biračkom mestu 1201B/01R.

Izborni panel za žalbe i predstavke zasedao je juče s ciljem odlučivanja o žalbama povodom uočenih nepravilnosti tokom lokalnih izbora na Kosovu održanih u nedelju.

Ovaj panel je ujedno doneo odluku povodom žalbe Vukašina Baraća iz Leposavića, a koji je istu prosledio našem portalu.

Vukašin Barać, kako je i sam potvrdio za KoSSev 18. oktobra, obratio se IPŽP-u dan nakon izbora navodeći da je u 18.15 izašao na biralište, ali i da je tokom identifikacije utvrđeno da je druga osoba glasala umesto njega, tj. potpisala njegove inicijale.

U žalbi je naveo da mu je time bilo uskraćeno ustavom zagarantovano pravo, te je zahtevao od IPŽP-a da glasanje na ovom biračkom mestu proglasi neregularnim i da se ono ponovi.

IPŽP je nakon razmatranja žalbe utvrdio da je ona osnovana, naznačivši da je odmah nakon prijema iste, preduzeo istragu.

„Panel je, nakon što je pregledao spise predmeta i dokaze koje je podneo podnosilac žalbe, kao i dokaze koje je obezbedio IPŽP, kao što su Knjiga glasanja (knjiga beleški na BM), Konačni birački spisak (KBS), zaključio da je žalba Vukašina Baraća osnovana“, navodi se u odluci.

Poručuju i da rezultati istrage IPŽP-a, u vezi sa biračkim mestom pomenutim u žalbi, ukazuju na to da je inicijale podnosioca žalbe označila druga osoba.

IPŽP precizira da činjenicu da su inicijali druge osobe označeni na mestu posvećenom potpisu podnosioca žalbe potvrđuje i zapisnik sa beleškama o procedurama glasanja i prebrojavanja tokom izbornog dana na spornom biračkom mestu a u kom se navodi:

„Na mestu Vukašina Baraća, inicijali B.V su greškom upisani u 17:15. Greškom je umesto Vukašina Baraća potpisan V.B (ime i prezime objavljeno u odluci). Biraču Vukašinu Baraću, je o grešci koja je napravljena saopšteno i ponuđeno mu je da isprave grešku. V. B. je izjavio da je bio veoma umoran jer je u tom trenutku došao sa putovanja, i potpisao inicijale B.V. Svestan je da je pogrešio i slaže se sa svime što je napisano u ovoj knjizi beleški”.

Panel zaključuje da je ovim propustom Baraću uskraćeno pravo na slobodno glasanje usled čega je i odlučio da je delimično usvoji i zabrani učešće na izborima predsedavajućem i članovima biračkog odobora u svojstvu kandidata ili administrativnog dela izbornog tela na 5 godina, od dana donošenja odluke.

Zabrana je izrečena predsedavajućem biračkog odbora M. I, kao i članovima odbora T. Đ, M. J, D. P, Z. M, (imena i prezimena objavljena u odluci) jer su „postupili neprofesionalno i suprotno pravilima IPŽP-a“.

Ujedno, ovom odlukom je panel odlučio da odbija kao neosnovan deo žalbe u kojem se zahteva da se ponovi glasanje na biračkom mestu 1201B/01R u Leposaviću.

Kada je u pitanju ovaj zahtev, panel navodi da je došao do zaključka da:

„Nepodudaranje gore navedenih rezultata nije dovoljna osnova i nije od značaja na rezultat da bi se naredilo ponavljanje glasanja na navodnom biračkom mestu, na osnovu o članu 117. stav 3. i člana 118. ZOI-a, jer nisu pruženi jasni i ubedljivi dokazi o postojanju nepravilnosti te prirode koje bi u ovom slučaju drugačije uticale na donošenje odluka, kako je navedeno u tački -III- u izreci ove odluke“.

U odluci se ujedno navodi da podnosilac žalbe ima pravo da se žali Vrhovnom sudu.

Barać će, kako je potvrdio danas za KoSSev, to i učiniti danas, a upravo zbog toga što je IPŽP odlučio da se ne ponovi glasanje na biračkom mestu 1201B/01R u Leposaviću.

Iako se neće ponovo brojati glasovi na biračkom mestu 1201B/01R, kako je potvrđeno danas iz CIK-a ponovno brojanje vršiće se na ukupno 23 biračka mesta. U pitanju je osam biračkih mesta gde će se brojati glasovi na izborima za gradonačelnike i još 15 za opštinske.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.