INTERPOL o prijemu Kosova u septembru

O prijemu Kosova u INTERPOL-u raspravljaće se na Generalnoj skupštini ove međunarodne organizacije, u septembru, u Pekingu. Odluku o uvrštavanju pitanja članstva Kosova na dnevni red Skupštine doneo je Izvršni odbor INTERPOL-a na sastanku u Lionu, početkom juna.

"Srećan sam da Vas obavestim da je Izvršni odbor INTERPOL-a na poslednjem sastanku u Lionu, u Francuskoj, koji se održavao od 31. maja do 2. juna, odlučio da se zahtev Republike Kosovo za članstvo u INTERPOL-u nađe na dnevnom redu 86-te Generalne skupštine koja će biti održana u Pekingu, u Kini, od 26. do 29. septembra 2017. godine," naveo je generalni sekretar INTERPOL-a, Jirgen Štok, u pismu ministru unutrašnjih poslova Kosova, Skenderu Hiseniju. 

Hiseni je obavešten i da je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, međunarodni savetnik Hans Korel, koji je vodio studiju o procesu pristupanja Kosova INTERPOL-u – završio svoj izveštaj i on je predat Izvršnom odboru. 

Na osnovu ovog izveštaja, Izvršni odbor podnosi Skupštini na usvajanje okvirne smernice za proces pristupanja, a nakon usvajanja tih smernica, očekuje se da se glasa o prijemu u članstvo. 

Hiseni je, sa druge strane, kako se navodi, zatražio od međuministarske radne grupe koja se redovno sastaje da uradi sve što je potrebno kako bi glasanje u septembru bilo uspešno.

Članstvo Kosova trebalo je da bude razmatrano na Generalnoj skupštini INTERPOL-a, novembra prošle godine, ali je odloženo, zbog, kako je tada saopšteno iz INTERPOL-a, sprovođenja studije o učlanjenju, koja će biti predstavljena upravo na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine. 

Iako je zahtev za članstvo podnet 2016., Kosovo za učlanjenje aktivno lobira od 2015. O tome čitajte na našoj tematskoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.