Institucije ne čine dovoljno da zaštite novinare

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Međunarodni dan borbe protiv nekažnivosti zločina nad novinarima obeležava se 2. novembra, a kosovski novinari su saglasni da institucije ne čine dovoljno da zaštite njihove kolege i istraže sve zločine i napade koji su se dogodili tokom poslednjih 15 godina.
 
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je, sve zemlje članice da prekinu ”lanac nekažnjavanja” za zločine nad medijskim radnicima.
 
”Napadi na novinare moraju biti brzo i u potpunosti istraženi. Ne sme biti izuzetaka od ovog osnovnog pravila. Utisak o nekažnjivosti doprinosi atmosferi zastrašivanja u celom regionu OEBS-a”, rekla je ona.
 
Da je sloboda izražavanja na Kosovu često pitanje hrabrosti, a ne ispunjavanja osnovnog ljudskog prava, smatra i novinar RTS-a Andrija Igić, dobitnik nagrade za hrabrost u novinarstvu.
 
”Najgore od svega je što postoji i institucionalni pritisak na novinare. U pojedinim momentima to se ravna i sa iživljavanjem, kao na primer policija, koja često zna da pritiska novinare i da ih maltretira. Da li je iko za to odgovarao? Nije. Zato je nužno pokrenuti bilo kakav korak, a pogotovo predstvnici institucija, da se zaštiti novinarski rad, da se ne bi događalo da novinari počnu da gube i živote”, kaže Igić.
 
Novinari nisu više zabrinuti za svoju bezbednost samo na terenu već strahuju i na radnom mestu, s obzirom da je nedavno novinar Klan Kosova Milot Hasimja bio napadnut i ranjen u prostorijama televizije. Ovo je samo jedan od 22 napada koji i dalje čeka sudski epilog.
 
„U većini slučajeva radi se o pretnji ili napadu na novinare. Policija uglavnom zna ko je napadač i ko je žrtva, i mi kao novinari znamo ko napada naše kolege, ali kada slučaj dođe do suda i prosesuira se, on se ostavi po strani i mi više ne znamo šta se sa njim dešava”, kaže Zekrija Šabani, predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova. 
 
Šabani smatra da je razlog tome nedostatak kapaciteta pravosudnog sistema u rešavanju ovih slučajeva, i ističe da napadi na novinare moraju budu prioritet.
 
Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, podseća da još uvek nisu rasvetljeni slučajevi zločina nad novinarima za vreme rata 1999. godine. 
 
”Mi još uvek ne znamo odgovor na pitanje ko je ubio Momira Stokuću ko je ubio Ljubomira Kneževića, ko je ubio Aleksandra Simovića, mi ne znamo gde su i da li su još uvek žive naše kolege Ranko Perenić, Đuro Slavuj i Marijan Melonaši. Svih ovih godina odgovornost za to neotkrivanje zločina međunarodne i domaće institucije prebaciju jedni na druge”, kaže Budimir Ničić, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu
 
Skretanje pažnje javnosti na slučajeve nekažnjavanja je neophodno, ali za njihovo rešavanje od ključne važnosti angažovanje svih nadležnih instutucija.
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.