Inicijativa mladih: Zvaničnici da ne manipulišu brojevima u vezi sa žrtvama rata na Kosovu

yihr rs
FOTO: YIHR.rs

Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija (YIHR Srbija) upozorila je danas na manipulisanje brojevima od strane zvaničnih srpskih i kosovskih institucija tokom ovonedeljenog obeležavanja godišnjice bombardovanja NATO-a Savezne Republike Jugoslavije. Od svih institucija, kao i zvaničnika Srbije zatražili su da ne manipulišu brojevima i drugim podacima u vezi sa žrtvama rata na Kosovu, kao i da prestanu sa slavljenjem osuđenih ratnih zločinaca. Istovremeno su kao  primer bezobzirnog odnosa prema kulturi sećanja istakli uklanjanje venca sa spomenika poginuloj deci u Tašmajdanskom parku.

„Povodom početka NATO bombardovanja više zvaničnika Srbije je na nekoliko komemorativnih skupova iznelo netačne i nepotpune podatke o žrtavama, čime su pokazali opšte nepoštovanje prema ljudskim životima“, saopštili su danas iz ove Inicijative.

Upozorili su na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu, 24. marta izjavio da je NATO ubio “2500 civila, vojnika i policajaca”.

Sa druge strane, kako ističu dalje u saopštenju, kosovsko ministarstvo inostranih poslova na svom zvaničnom Tviter nalogu navelo je da su Vojska Jugoslavije i srpska policija ubile više od 15. 000 kosovskih Albanaca za vreme rata na Kosovu.

Iz ove Inicijative podsećaju da su Fond za humanitarno pravo (FHP) i Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) objavili 2014. godine poimenični popis žrtava koje su stradale od posledica NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Prema ovom popisu, koji se stalno ažurira, u NATO napadima život je izgubilo ukupno 755 ljudi, i to 454 civila i 301 pripadnik oružanih snaga. Među civilima je 205 srpske i crnogorske nacionalnosti, 221 civil Albanac i 28 civila romske nacionalnosti. Ukupno je stradalo 271 pripadnika VJ/MUP i 30 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Takođe, u okviru Kosovske knjige pamćenja FHP i FHP Kosovo su utvrdili da su od 20. marta do 14. juna 1999. godine, srpske snage ubile 6.901 Albanca koji nisu učestvovali u neprijateljstvima. U istom periodu, pripadnici OVK su ubili 328 srpskih civila i 136 Roma i drugih nealbanaca koji nisu učestvovali u oružanom sukobu. U sukobima između VJ/MUP-a i OVK poginulo je 1.204 pripadnika OVK i 559 pripadnika VJ i MUP-a Srbije.

„Predsednik Srbije je u istom obraćanju naveo podatak da je NATO ubio decu iz porodice Ahmetaj dok su se vraćali kući, u Prizren. Prema podacima FHP i FHP Kosovo, ova porodica bila je u grupi od stotinak izbeglica koje su 13. maja 1999. godine, srpske snage zaustavile i naterale da ostanu u objektu Vojske Jugoslavije, na izlazu iz sela Koriša. Tokom noći, NATO je bombardovao vojni objekat a u napadu je ubijeno 78 osoba od kojih 32 dece“, ističu u saopštenju.

Kao primer „bezobzirnog odnosa prema kulturi sećanja“, naveli su još jedan nedavni primer:

„Sklanjanje venca koji je položio Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu na spomeniku ‘Bili smo deca’ u Tašmajdanskom parku, kako bi se postavio venac državne delegacije koju su predvodili ministarka Kisić – Tepavčević i zamenik gradonačelnika Beograda Vesić, ogledni je primer bezobzirnog odnosa prema kulturi sećanja, u kome glavno mesto umesto žrtava imaju trenutni državni funkcioneri“.

Takođe iz Inicijative smatraju da je „sramotno da nakon 22 godine od početka NATO bombardovanja u udarnom terminu RTS-a, u emisiji ‘Upitnik’ autorke Olivere Jovićević, o uzrocima i posledicama NATO bombardovanja govore osuđeni ratni zločinci Nikola Šainović i Vladimir Lazarević“.

„Ovo je samo jedan od primera u nizu promocija osuđenih ratnih zločinaca u javnim ustanovama i na televizijama sa nacionalnim frekvencijom“, zaključuju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.