Infektolog iz Prištine: Četiri pacijenta teže obolelo, od kojih jedan mlađi

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Infektolog Šemsedin Drešaj (Shemsedin Dreshaj), govorio je u emisiji „Frontal“ na televiziji T7 o stanju pacijenata sa koronavirusom koji se leče u Kliničko-univerzitetskom centru u Prištini.

Drešaj je izjavio da je stanje pacijenata relativno stabilno. Dodaje da su četiri pacijenta u težem stanju. Jedan od njih je mlađe dobi.

„Njihovo stanje je i dalje relativno stabilno, neki su u boljem stanju, dok su četiri pacijenta u teškoj situaciji i potrebna im je hitna pomoć, oni su nešto starije životne dobi, preko 50 godina, osim jednog slučaja koji je malo mlađi“, dodaje on.

Infektolog je zatražio od građana da drže fizičku distancu između sebe.

„Ljudi moraju ostati udaljeni jedni od drugih. Udaljenost od dva metra nam pomaže. Moramo se više pozabaviti higijenom ruku i stvarima koje dodirujemo“, kaže on.

Izjavio je da se u Kliničko-univerzitetskom centru preduzimaju sve mere da se zaštiti od virusa, međutim, dodaje da bi se tako nešto moglo dogoditi.

„Lekarska profesija je misija, mi smo lekari svugde i toga smo svesni, idemo na posao i rizikujemo. Koristimo standardne mere za medicinsko osoblje, uz pojačanu pažnju. Do danas nemamo zaraženo osoblje, očekuje se da ćemo imati i takve slučajeve kao u svim zemljama sveta“, dodaje on.

Danas je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova objavio da je 35 osoba na Kosovu zaraženo koronavirusom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.