Indeksonline: Samoopredeljenje upozorava na proteste krajem godine

Izvor: Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)Ni mesec dana od imenovanja na mesto ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Nenad Rikalo suočio se sa optužbama kolega poslanika i zahtevom za njegovu smenu.

Njegove kolege iz LDK-a prethodnog dana pokrenule su inicijativu kojom su od premijera Ramuša Haradinaja zatražili da smeni Rikala, ali "za" je glasalo samo 27 od 68 poslanika koliko je bilo prisutno u sali.

Pročitajte još:

Drecun dobio "poklon". O Rikalu i u BG i u PR​

Nedovoljno dokaza protiv Bogdana Mitrovića, bez službene istrage za Rikala​

SRS o Rikalu: Čije interese štite Srpska i nametnuti predstavnici Srba?

Oglasio se Rikalo: Nisam učinio ništa loše nijednom Albancu, sve vreme radim na pomirenju

Reagovao Haradinaj: Ministar Rikalo nije bio uključen u zlostavljanje Albanaca

Pacoli traži da Haradinaj razreši ministra poljoprivrede Nenada Rikala

Ovu inicijativu opozicija je preduzela nakon što je Rikala optužilo stanovništvo u naselju Dardanija, u Prištini, zbog njegovih dela vršenja nasilja u više oblika tokom rata, piše Indeksonline

Ako izvršni šef ne preduzme ništa povodom zahteva opozicije, onda kraj godine može da se završi protestima nalik na one od pre dve godine kada se tražila smena tadašnjeg ministra, Aleksandra Jablanovića. 

Poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi rekao je za Indeksonline da građani i opozicija traže smenu ministra u Haradinajevoj vladi koga su albanski stanovnici optužili za zločine protiv albanskih civila tokom rata. 

Prema njegovom mišljenju, Haradinaj treba da zauzme stranu, ili sa Rikalom ili sa građanima koji ga optužuju.

"Tendencija za čišćenjem i odbijanje premijera da ga ne razreši još više uvećava i onako veliku reakciju građana. U ovom slučaju, ja više verujem građanima za koje je Rikalo kriminalac, nego onima koji su njegovi advokati. Zato ne isključujem proteste ukoliko Haradinaj ubrzo ne razreši dužnosti Rikala," rekao je Seljimi. 

On smatra da, ako je Rikalo toliko važan za Vladu, onda Kosovo ima veliki problem u budućnosti.

Sećamo se vremena kada je Isa Mustafa bio premijer, nakon protesta koje je organizovalo Samoopredeljenje, on je razrešio ministra Jablanovića, koji je uvredio majke u Đakovici, sa mesta ministra za povratak i zajednice. Opozicija je rekla da očekuje da Haradinaj uradi isto što i Mustafa i razreši Rikala. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.