Incident sa Pacolijevim avionom: Veselji, Haradinaj i Ljimaj zamalo završili u Srbiji

pacolijev avion

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Kosovska delegacija koja je stigla u utorak u Brisel, sa privatnim avionom ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, u kojoj su predsednik Kadri Veseli, premijer Ramuš Haradinaj i zamenik premijera Fatmir Limaj, doživela je incident koji je mogao da ih odvede u ruke Srba.

Direktor Kljan Kosova, Baton Hadžiu, koji je bio sa njima u avionu, objavio je vest, rekavši da je privatni avion Pacolija, u kojem se nalazila kosovska delegacija, imao incident jer je  nepažnjom tornja za kontrolu letova u Tirani on leteo vazdušnom linijom teritorije Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, a taj vazdušni prostor kontroliše Srbija, piše Gazetametro.

Sve ovo koje, prema Hadžiu, zamalo da se završi u diplomatski incident, u kojem su tri bivša lidera OVK, a sada lideri kosovskih institucija, srpske vlasti mogle da pritvore –  izazvano je nemarom kontrole letenja u Tirani, koja je morala da da smernice avionu za Brindisi, a ne u zračni prostor Republike Srpske.

Hadžiu je rekao da je ovu situaciju Pacoli primetio, zahvaljujući kojem je sve i izbegnuto, jer je dao naređenje pilotu da se vrati u Tiranu.

Tako se kosovska delegacija vratila u Tiranu, a onda ponovo odatle vazdušnom linijom preko Brindizija otišla u Brisel, gde se članovi delegacije Kosova sada nalaze.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.