„Impuls žene“, IV Festival ženskog stvaralaštva u PKC „Akvarijus“

Impuls žene
FOTO: Akvarijus

Privatni kulturni centar „Akvarijus“ organizuje četvrti festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) pod nazivom „Impuls žene“ koji počinje 23. novembra, i traje do 27. Na festivalu će učestvovati ukupno 44 žene.

Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“ pokrenuo je PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 2018. godine, bez ideoloških predrasuda, želeći da predstavi umetnost – književnost, muziku, likovnu umetnost, film i scensku umetnost koju potpisuju ženski autori.

Iako se ovaj festival održavao marta meseca, a povodom Međunarodnog dana žena, ove godine je dva puta odlagan zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Ulaz na sve programe je slobodan, a program i satnica festivala su dostupni ovde.

Festival se finansira iz izvornih sredstava organizacije i ovaj put se realizuje uz saradnju Nevladine organizacije „Žensko pravo“ i UNFPA (Populacioni fond Ujedinjenih Nacija).

Za ovih pet dana festivala biće održano deset programa, u kojima će učestvovati 44 ženskih stvaraoca.

Ženski deo dečije i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“ i likovna umetnica Anđela Radenković, otvoriće sutra ovaj festival, a odmah nakon toga održaće se tribina „Srpske književnice na Kosovu i Metohiji“, u kojoj su potvrdile svoje učešće Branka Kasalović, Aleksandra Jovičić, Nevena Milosavljević i Ivana Vanovac.

Za vreme festivala započeće i peti ciklus Likovnih okršaja, koji će se održati u sredu.

U četvrtak će biti otvorena i prva mitrovička AR (augmented reality, proširena stvarnost) izložba fotografija Milana Dobrića „(Ne)vidljivo nasilje“, koja objedinjuje umetnički izraz i najmodernije mogućnosti savremene tehnologije.

Za praćenje ove izložbe neophodan je „pametan telefon“ i aplikacija.

Za muzički program koji se održava u petak, predviđen je vokalni nastup Etno grupe (Isidora Nekić, Jovana Trifunović, Dragana Milić, Farah Pepić) i koncert Eme Miodragović (viola), Ane Radosavljević Popović (violina) i Andrijane Šljivić (klavir).

Tribina posvećena položaju žena na Kosovu, čiji je organizator NVO „Žensko pravo“, biće održana takođe u petak, a istog dana, svoj performans izvešće i glumica Gala Šalapur.

U subotu, poslednjeg dana festivala, održaće se i modna revija ručno tkanih šalova Ljiljane Dražević, a istog dana biće organizovan ženski turnir u šahu i promovisana Akvarijusova škola šaha, i formiranje prvog ženskog šahovskog tima na Kosovu i Metohiji.

Istog dana biće održan i Kvizomanijak koji će u celini biti posvećen temi žene.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.