Imenovano 19 sudija Specijalnog suda za Kosovo

Devetnaest sudija iz više evropskih zemalja, kao i iz Kanade i Sjedinjenih američkih država – imenovano je danas za sudije Specijalizovanih sudskih veća za ratne zločine na Kosovu. Među njima je i sudija imenovan na funkciju potpredsednika ovog veća, kao i oni koji će činiti Specijalizovano veće Ustavnog suda. Imenovanje je izvršila šefica misije EULEX-a na Kosovu, Aleksandra Papadopoulou, po preporuci nezavisne Komisije za izbor, saopšteno je iz Specijalizovanog veća.

Za potpredsednika je imenovan Keith Raynor iz Velike Britanije, a za sudije Specijalizovanih veća Ustavnog suda imenovani su Roland Dekkers iz Holandije, Anne Power-Forde iz Irske, Vidar Stensland iz Norveške, kao i Antonio Balsamo iz Italije. 

Specijalizovane komore se sastoje od nekoliko veća i više sudija – individualnih sudija koje će obavljati funkciju pretpretresnih sudija; pretpretresnog veća, sastavljeno od trojice sudija (i jednog rezervnog); Veća žalbenog suda, sastavljeno od trojice sudija; Veća vrhovnog suda, sastavljeno od trojice sudija; Veća ustavnog suda, sastavljeno od trojice sudija (i jednog rezervnog) i ostale sudije koje su, kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici Komora – neophodne za obavljanje njihove funkcije.

Kao sudije Specijalizovanih veća imenovana su i četvorica Nemaca – Kai Ambos, Christoph Barthe, Thomas Laker i Michael Bohlander, Francuzi Nicolas Guillou i Michèle Picard, Emilio Gatti iz Italije, Mappie Veldt-Foglia iz Holandije, Christine van der Wyngaert iz Belgije, sudije iz Švajcarske – Guénaël Mettraux, Češke – Vladimir Mikula, Estonije – Andres Parmas, kao i Kenneth Roberts iz Kanade i Charles Smith III iz Sjedinjenih američkih država. 

Sve sudije boraviće u sedištu Specijalizovanih veća isključivo na zahtev predsednice radi obavljanja dužnosti koje iziskuju njihovo prisustvo, navode iz ovog suda.

Trendafilova​: Naš mandat – obezbeđivanje pravičnog i efikasnog pravosuđa

Predsednica Specijalizovanih veća, Ekaterina Trendafilova, pozdravila je imenovanje i najavila prvu plenarnu sednicu na kojoj će biti usvojen Pravilnik o postupku i dokazima.

"Pozdravljam imenovanje tako visoko kvalifikovanih pravnika, među kojima će svaki – bez ikakve sumnje – u velikoj meri doprineti našem mandatu, koji se sastoji u obezbeđivanju pravičnog i efikasnog pravosuđa," kazala je.

Šefica EULEX-a je prethodno imenovala Trendafilovu na mesto predsednice 14. decembra, koja je stupila na dužnost u januaru, a nakon što je Dejvid Švendiman postavljen na mesto Specijalnog tužioca, početkom septembra. 

Kraljevina Holandija ratifikovala je početkom decembra prošle godine Sporazum sa Kosovom o Specijalizovanim komorama suda za ratne zločine, koji će biti smešten u ovoj zemlji. Sporazum je stupio na snagu 1. januara ove godine. 

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.