Imenovani birački odbori i radna tela za sprovođenje izbora na KiM-u

Republička izborna komisija donela je juče odluku o imenovanju članova biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. Doneta je odluku i o obrazovanju radnih tela RIK-a, takođe za KiM. 

Članovi biračkih odbora imenovani su za Kosovski upravni okrug, Kosovsko-mitrovački upravni okrug, Pećki upravni okrug, Prizrenski upravni okrug i Kosovsko-pomoravski okrug, navode iz RIK-a. 

RIK je pre nedelju dana usvojio Uputstvo za sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji. Iako je Ustavni sud Srbije ranije ocenio da je dosadašnji način utvrđivanja rezultata glasanja na KiM-u za izbore u Srbiji – brojanje glasačkih listića u Raški i Vranju – neustavno i nezakonito, novo uputstvo RIK-a predviđa ponovno transportovanje glasačkog materijala od Raške i Vranja do biračkih mesta na KiM-u, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Izbori za predsednika Srbije održaće se u nedelju, 2. aprila. Još uvek, međutim, nije poznato da li će se glasanje sprovesti i na KiM-u. Šef misije OEBS-a, Jan Bratu, je sredinom marta kazao da je ova misija spremna da organizuje izbore na KiM-u, ali i dodao da se o tome još uvek razgovara sa vlastima u Prištini. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.