Ima li budućnosti za mlade na Kosovu?

Glavni problem zbog kojeg mladi sve češće odlaze sa Kosova je nedostatak zaposlenja, smatraju sagovornici Radio Goraždevca.

Ljudi mlađih generacija, između 20 i 35 godina, ima sve manje u srpskim sredinama na Kosovu. U mestima kao što su Osojane, Velika Hoča i Klina ove generacije su skoro izgubljene.

Danilo Đurić (27), reper iz Osojana, smatra da pored nedostatka zaposlenja, na odlazak mladih utiče i trenutna situacija na Kosovu.

„Posao je definitivno najveći razlog odlaska mladih, ali tu se prepliće još dosta drugih faktora koji utiču na mlade da napuste ovo podneblje. Celokupna situacija na Kosovu poslednjih 20 godina se razlikuje od situacije u centralnoj Srbiji. Samim tim, situacija koja je nastala na Kosovu nakon rata, za srpsko stanovništvo, umesto da ide na bolje, čini mi se da je sve gora i gora“, smatra on i dodaje da je iz Osojana poslednjih deset godina otišlo „više od polovine mladih ljudi“.

Influenser i urednik stranice „Biser Metohije“, Milan Petrović (23), smatra da u Velikoj Hoči postoji mogućnost za razvoj vinskog i verskog turizma, ali da mladima nedostaje ideja da potencijale realizuju.

„Iako postoji priča da mladi odlaze u grad jer neće da žive na selu, nije takva situacija u našem mestu. Meštani Velike Hoče, strariji i mlađi, žele da ostanu jer imamo sve uslove koje treba da ima jedno selo za normalan život. U selu ima sportskih terena, imamo osnovnu školu, takođe imamo i 12 crkava, vinograde od koji može da se razvije turizam, kako verski tako i vinski, ali nema ideje za razvoj i zbog toga nema ni posla“, rekao je Milan.

Studentkinja fizike na Prirodno – matematičkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Sanja Kostić (20) kaže da ne vidi svoju budućnost u Vidanju kod Kline ukoliko nakon završenog fakulteta ne nađe posao u svojoj struci.

„Što se tiče mojih mogućnosti nakon završetka fakulteta, ukoliko u Klini ne budem našla posao, biću prinuđena da napustim svoje rodno mesto i da potražim bolje uslove za život. Opština i druge institucije treba da nam pomognu kako bi opstali, jer su mnogi moji prijatelji već napustili Klinu u potrazi za zaposlenjem“, rekla je ona.

Već godinama unazad, mladi spadaju u kategoriju stanovništva koja najčešće migrira sa Zapadnog Balkana.

Radio Goraždevac i Radio KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.