I EULEX se oglasio povodom slučaja Sovrlić

 

Dan nakon upada grupe od pedesetak građana Zubinog Potoka u policijsku stanicu u ovom mestu i oslobađana ranije privedenog Slobodana Sovrlića, a nakon višečasovne blokade policijske stanice, EULEX se prvi put oglasio i to sa saopštenjem za štampu u kojem osuđuju "nasilni upad koji je izvršila grupa meštana, a koji je doveo do protivpravnog puštanja na slobodu pritvorenika, Slobodana Sovrlića, koji je na poternici osumnjičen za teška krivična dela." U saopštenju se dodatno osuđuje "eksplozija u blizini stanice policije" i  traži se detaljna istraga događaja koji su, kako se kaže, "sprečili primenu pravde."

"Vladavina mase ne može se tolerisati ni u jednom društvu. Takva masa bi trebalo da se izoluje, jer predstavlja pretnju svim građanima koji poštuju zakon," kaže se u saopštenju.

EULEX navodi  da će zajedno sa EULEX-ovom policijom i policijom Kosova, raditi na tome da "počinioci nasilja budu identifikovani i izvedeni pred lice pravde".  EULEX apeluje na građane da se obrate nadležnim organima, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju u vezi sa jučerasnjim događajem. 

Slobodana Sovrlića je juče oko podneva privela lokalna policijska patrola u Zubinom Potoku zbog remećenja javnog reda i mira, ali se ubrzo ispostavilo da postoji sudska naredba EULEX-a za njegovo hapšenje, saopštili su juče iz policije. Grupa između trideset do pedeset građana se potom okupila i blokirala prilazne puteve u policijsku stanicu, da bi u toku dana  narasla na oko stotinjak građana, a pre upada građana u stanicu narasla na oko stotinjak.

U međuvremenu, kasno sinoć, smenjen je komandir policijske stanice u Zubinom Potoku zbog, kako je navela Kosovska policijska služba, "neodgovornosti obezbeđenju pritvorenika". Policija je u svom saopštenju navela i da je  aktivirala plan 'gvozdeni prsten' radi pronalaženja i hapšenja odbeglog". Policijski inspektorat Kosova vodi dalju istragu o slučaju.

Naš portal je u toku jučerašnjeg dana detaljno izveštavao o ovom događaju, što možete pročitati OVDE.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.