I Dačić pismom: Razgraničenje na srpsko i albansko, poseban status za crkve i ZSO na jugu

Razgraničenje "na ono što je srpsko i što je albansko", je "jedno moguće trajno kompromisno rešenje" u dogovoru Srba i Albanaca, uz poseban status za crkve i manastire i uz Zajednicu srpskih opština na jugu, poručio je u svom autorskom tekstu za beogradski "Blic", šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, nedelju dana nakon što je svoj autorski tekst u kojem poziva na unutrašnji dijalog o Kosovu – za isti dnevni list napisao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Ako ovo rešenje ne bude bilo nemoguće, ovaj srpski zvaničnik "neće biti nesrećan" i probaće da pronađe prihvatljivo rešenje. U tekstu pod nazivom "Za našu decu su laptopovi, a ne topovi", srpski ministar spoljnih poslova ocenjuje da je Kosovo "naša vrednost, ali samo u onoj meri u kojoj se i sami prema njemu tako ponašamo". O rešenjima kosovskog pitanja "moramo da razgovaramo", jer "ako to ne uradimo danas, bukvalno smo osudili budućnost našu i naših potomaka", podvukao je Dačić. 

"U dogovoru Srba i Albanaca to (razgraničenje, prim.red.) je jedno moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve i manastire i uz Zajednicu srpskih opština na jugu Kosova. Ako se ispostavi da je to nemoguće, ili da je neprihvatljivo, neću biti nesrećan nego ću probati da dam doprinos u pronalaženju trajnog i realnog rešenja," kazao je Dačić.

KoSSev: Predsednik Srbije je u javnosti predstavio temu unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom. U dnevnom listu Blic 24. jula objavio je tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?", a za televiziju PINK  dao je istog dana intervju. Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom. O tome više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

"Severna Mitrovica i Leposavić nikada neće priznati vlast Prištine". Najlakše reći ne damo ništa, a tražimo sve

"Moramo da priznamo" i da se, smatra Dačić, "suočimo sa ne tako prijatnim činjenicama":

"Od one da Albanci ne žele da budu deo Srbije, do one da nemamo ni snage, a ni potrebe da ratujemo, jer tamo više nemamo šta da dobijemo."

"Nikada Priština neće priznati vlast Beograda, ni po koju cenu, i tu činjenicu ni jednog trenutka ne treba da zaboravimo. Tako Srbi nikada neće pristati da budu deo Kosova ili Albanije niti će Severna Mitrovica ili Leposavić ikada priznati vlast Prištine, ocenio je Dačić.

Najlakše je reći ne damo ništa i tražimo sve, "ali tu vrstu alavosti i gluposti treba izbeći," naveo je. 

"Naša budućnost ne sme da bude krvava"

"Kosovo jeste naša vrednost, ali samo u onoj meri u kojoj se prema njemu tako ponašamo. Mi smo ti koji mu određujemo vrednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne sme da bude krvava i to mora da bude naša crvena linija," istakao je, takođe. 

Sve ostalo, će, kako je kazao, biti stvar "mudrosti i sposobnosti da pregovaramo". 

"Vučić draža tema opoziciji"

Kritikovao je i stav opozicije o Vučićevoj inicijativi. 

"Cela ova hajka na ličnost ne govori ništa drugo do da je mnogima u opoziciji Vučić draža tema od one koja je Srbiji važna. Oni Kosovom jednostavno ne žele da se bave," naveo je. 

"Poziv su dobili, svojim odgovorom su pokazali da nisu dorasli ni samom pitanju a kamoli odgovoru i još jednom sišli sa puta kojim se ide u budućnost, birajući, nemoćni, da ostanu tamo gde se osećaju najsigurnije, u prošlosti," ocenio je.

"Puške o ramenima, a pravi topovi realnost"

Budućnost, je, kazao je Dačić, rezervisana za one koji se "ne plaše ozbiljnih pitanja". 

"Ako to ne uradimo danas, bukvalno smo osudili budućnost našu i naših potomaka. I oni neće biti u prilici da na ramenima nose torbice sa laptopom nego će nositi puške o ramenu, a pravi topovi će im biti realnost, a oni njima hrana. Zato moramo da razgovaramo o rešenjima kosovskog pitanja," zaključio je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.