„Hronika nepokolebljivog istrajavanja na slobodi medija“: Obeleženo 30 godina FoNeta

Trideset godina FoNeta je hronika nepokolebljivog i gotovo mazohističkog istrajavanja na univerzalnim vrednostima slobode misli, medija i govora, izjavio je večeras direktor i glavni i odgovorni urednik FoNeta Zoran Sekulić na obeležavanju 30. rođendana te novinske agencije.

Dodao je da je 30 godina FoNeta novinarski i medijski dosije o vremenu ratova, sankcija i propagande, govora mržnje i ubistava novinara.

Sekulić je istakao da je 30 godina FoNeta medijska čitanka o ličnom i novinarskom poštenju više od 700 ljudi koji su u protekle tri decenije radili u agenciji FoNet.

Napravili smo FoNet da bismo sačuvali obraz, ali smo devedestih jedva sačuvali žive glave

Dodao je da neodustajanje FoNeta od poštenog novinarstva, uprkos nezamislivim rizicima i problemima mogu da služe na čast svima koji su učestvovali u radu FoNeta.

Sekulić je istakao da se zavetovao da FoNet nikada neće odustati od novinarskog rada u javnom interesu i da neće raditi u interesu političkih i finansijskih centara moći.

„Ili će biti tako ili FoNeta neće biti“, rekao je Sekulić.

On je istakao da „ne strepimo mi od veštačke inteligencije, već se bezrezevno odupiremo inteligenciji svemoći, manipulacije, proizvodnje privida i političke kontrole celokupnog javnog prostora“.

On je zaključio da FoNet, suočen sa pogoršanjem stanja u oblasti izražavanja i slobode medija, i dalje radi u neregularnim uslovima, ali da ne odstupa od nezavisne i odgovorne uređivačke politike.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.