Hristos voskrese u domovima!


Pravoslavni hrišćanski vernici danas proslavljaju Vaskrs. Tačno u ponoć, u manastirima širom Kosova i Metohije počela je Vaskršnja liturgija, ove godine bez vernika koji sede u domovima i prate je sa ekrana.

Monasi i monahinje, uz sveštenike, noćas služe Božanstvenu liturgiju Sv. Jovana Zlatoustog. U crkvama će se Vaskršnja liturgija služiti u 8 ujutru.

U manastiru Gračanica je episkop Raško-prizrenski Teodosije, sa sestrama, inače poznatim po pojanju. Eparhija preko svoje Fejsbuk stranice uživo prenosi prve sate Vaskrsa.

U Beogradu Patrijarh Irinej liturgiju služi u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, a RTS je direktno prenosi.

Širom sveta na snazi su vanredne mere u pandemiji korona virusa. Na delu je zabrana okupljanja, pa pravoslavni vernici, kao i nedavno oni na katolički, Vaskrs dočekuju u svojim domovima.

Eparhija raško-prizrenska odlučila je da zatvori manastire za posete, dok su crkve otvorene i vernicima je ostavljeno da po svojoj odluci postupaju. Crkva je istovremeno pozvala vernike da se pridržavaju svih mera zaštite.

Sa crkvenih zvonika tačno u ponoć oglasila su se zvona. Crkve su posle dana žalosti – Velikog Petka i Velike Subote, danas osvetljene, a sveštenici nose svetle odežde. Otvaraju se Carske dveri na oltarima pravoslavnih hramova, čita se Jevanđelje o radosnoj vesti anđela – pobede života nad smrću.

Prema Biblijskom predanju, Isus je raspet u petak, a izdahnuo je u teškim mukama. Položen je u grob u Josifovom vrtu. U nedelju u zoru se zatresla zemlja i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali, a Isus je vaskrsao. Tako je na Vaskrs prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se ukazao i svojim učenicima.

Najavljujući prenos liturgije, Eparhija je pozvala vernike da upale kandila i zapale tamjan i da pred svojim ikonama uznose molitvu, prateći tok bogosluženja.

FOTO: U domovima su se od Velikog četvrtka farbala jaja, po priznjanju mnogih domaćića, u znatno manjem broju nego ranije s obzirom na meru socijalne distance i nemogućnost da se ljudi međusobno darivaju. Uskršnje jaje je simbol Vaskrsa/KoSSev

„Bog i ovom epidemijom, kao da nam pokazuje da treba da malo zastanemo u pomamnoj trci za materijalnim bogatstvima i uživanjima, da se vratimo brizi jednih za druge i ojačamo u veri da sva bogatstva ovog sveta. Iako starimo i umiremo u starom čoveku, u Hristu uzrastamo i živimo novim životom, koji se nastavlja i nakon telesne smrti. Živeći u egoizmu, savremeni čovek gubi potrebu i sposobnost da živi u zajednici istinske ljubavi sa drugima“, poručio je episkop Teodosije u vaskršnjem intervjuu za Jedinstvo.

Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote milionâ ljudi! „Smiri se, gordi čoveče!” – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena – poručio je u svojoj poslanici patrijarh Irinej.

Pravoslavni vernici od noćas se pozdravljaju pozdravom „Hristos voskrese!“ i „Vaistinu voskrese“. Tako će se pozdravljati sve do Spasovdana – 40 dana posle Vaskrsa, koji uvek pada u četvrtak šeste nedelje posle Vaskrsa.

KoSSev čestita svim vernicima koji Vaskrs proslavljaju po Julijanskom kalendaru: Hristos voskrese!

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.