Holandija ratifikovala sporazum o Specijalnom sudu, počinje sa radom 1. januara

Kraljevina Holandija ratifikovala je Sporazum sa Kosovom o specijalizovanim komorama Specijalnog suda za ratne zločine, koji će biti smešten u ovoj zemlji. Sporazum stupa na snagu 1. januara 2017. godine, saopšteno je na zvaničnoj Internet stranici Specijalnog suda.  

"Dok ne stupi na snagu, specijalizovane komore nastavljaju da funkcionišu u skladu sa odredbama prelaznog državnog sporazuma sa zemljom domaćinom, koji omogućava sprovođenje mandata Sekretarijata i pripremni rad u vezi sa sudskim postupcima," navodi se, takođe. 

Ovaj sporazum predstavlja, ističe se dalje, pravnu osnovu za vođenje postupaka komora Specijalnog suda u Holandiji. 

Sud za ratne zločine na Kosovu trebalo je da počne sa radom još u januaru 2015. godine, ali je to odloženo zbog tadašnje postizborne krize i nemogućnosti formiranja institucija na Kosovu. 

Početkom novembra, Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu, koji je imenovan u septembru, Dejvid Švendimen, boravio je u Prištini, a potom i u Beogradu. On je tada poručio da će se voditi "samo činjenicama i zakonom", te i da će raditi svoj posao "bez straha i pristrasnosti".  

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.