Hodžaj: Prijem Kosova u Arbitražni sud legalan, učlanjenje u međunarodne organizacije nezaustavljivo

Prijem Kosova u Stalni arbitražni sud (PCA) u Hagu bio je "legalan" i "proceduralno ispravan", poručio je kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj. On se oglasio nakon što je porptarolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila da je ovaj sud, donoseći odluku o ovom prijemu, ignorisao argumente zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, kao i član Haške konvencije o mirnom rešavanju sporova koji predviđa da države potpisnice treba da postignu sporazum po pitanju članstva.

"Replika za Rusiju: Prijem Kosova u PCA bio je legalan i proceduralno ispravan. Naše članstvo u međunarodnim organizacijama je nezaustavljivo," napisao je Hodžaj na svom Tviter nalogu, reagujući tako na izjavu Zahareve i da je vođstvo Administrativnog saveta PCA-a tokom razmatranja prijema Kosova "reagovalo" samo na "govore u znak podrške Prištini", dok su "ignorisani argumenti zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova (uključujući Srbiju, Argentinu, Brazil, Indiju, Španiju, Nikaragvu i druge)".

Pročitajte još:

Prijem Kosova u Stalni arbitražni sud: "Ignorisani argumenti zemalja koje ne priznaju Kosovo"

Kosovo član Stalnog arbitražnog suda

Kosovo bez članstva u Arbitražnom sudu: Nema podršku zemalja Kvinte

2016: Kosovo u januaru član Stalnog arbitražnog suda, u julu "država" potpisnica Apostil konvencije

Zaharova je, takođe, ranije istakla da je ignorisan član 94 Haške Konvencije o mirnom rešavanju međunarodnih sporova iz 1907. koji jasno ukazuje da bi države potpisnice trebalo da postignu sporazum o pitanju članstva, te da do "debate o zajedničkim kriterijumima za prijem u Stalni arbitražni sud nije uopšte ni došlo."

Ona je dodala i da je "malo verovatno da će Kosovo dati pun doprinos saradnji u okviru ove organizacije", da je jasno da je odluka o prijemu doneta u kontekstu šireg cilja prijema Kosova u međunarodne institucije, te da su takve akcije nezakonite.

Kosovo je sredinom juna postalo 121. član Stalnog arbitražnog suda u Holandiji, i to, kako je tada Hodžaj saopštio, "uprkos naporima Srbije" da blokira ovo učlanjenje. 


Stalni arbitražni sud je međuvladina organizacija sa preko 110 zemalja članica i bavi se arbitriranjem sporova među državama, a pruža usluge rešavanje sporova koji uključuju zemlje, državne entitete, međuvladine organizacije i privatna lica. Srbija je postala članica ovog suda 2006. godine, dok je 2014. u ovom sudu dobila takozvanu nacionalnu stolicu.


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.