Hodžaj poručio Mogerini: Izvršiti pritisak na Srbiju da sprovede postignute briselske sporazume

Evropska unija bi trebalo da izvrši pritisak na Srbiju kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih sa Kosovom. Ukoliko nema vremenskog okvira za dijalog i sprovođenje ovih sporazuma, teško je govoriti o napretku i istinskoj normalizaciji, poručio je danas kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, tokom sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini. Mogerini je, sa druge strane, poručila da je sprovođenje sporazuma "od krucijalne važnosti", te da bi obe strane "trebalo da preduzmu odgovarajuće korake, bez odlaganja". Hodžaj i Mogerini su se sastali dan pred nastavak dvodnevnog dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou o, kako je Beograd saopštio, telekomunikacijama i registarskim tablicama.

Mogerini Hodžaju: Obe strane da preduzmu odgovarajuće korake za sprovođenje sporazuma

U kratkom saopštenju Mogerinijeve o ovom sastanku, potvrđeno je, takođe, da su razgovarali o sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine.

"Konačno, visoka predstavnica i ministar razgovarali su o dijalogu za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda i važnosti sprovođenja postignutih sporazuma. Kako je naglasila visoka predstavnica, sprovođenje je od krucijalne važnosti i obe strane bi trebalo da preduzmu odgovarajuće korake, bez odlaganja," stoji u saopštenju iz kabineta Mogerinijeve.

Dodaje se da su oni razgovarali, takođe, o sprovođenju SSP-a i viznoj liberalizaciji za Kosovo.

"Održao sam vrlo dobar i važan sastanak sa šeficom za spoljnu politiku i bezbednost EU, Federikom Mogerini. Razgovarali smo o mnogim pitanjima političkih dešavanja ne samo na Kosovu, već i u regionu i odnosima između Kosova i EU nakon potpisivanja SSP-a. Naglasio sam potrebu za većim pritiskom na Srbiju da sprovede postignute sporazume i uslovljavanjem na njenom evropskom putu, ukoliko nastavi da blokira pristup Kosova. Bez vremenskog okvira za dijalog i implementaciju sporazuma, teško je govoriti o napretku i istinskoj normalizaciji," rekao je Hodžaj.

Ovo je bio prvi Hodžajev sastanak u Briselu, na kojem se, takođe, kako se navodi, razgovaralo o regionalnim izazovima, liberalizaciji viza za kosovske građane, odnosima između "Kosova i Evropske unije" i razgraničenju sa Crnom Gorom.

Hodžaj će, kako je najavljeno, boraviti i u Strazburu, te će sastati i sa komesarima Johanesom Hanom i Dimitrisom Avramopoulosom, zamenikom generalnog sekretara NATO-a i poslanicima u Evropskom parlamentu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.