Hodžaj: Pacoli neznanjem doveo u pitanje priznanje dvocifrenog broja zemalja

Kosovski zamenik premijera u ostavci i bivši ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, kritikovao je danas svog savremenika, šefa kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija. On tvrdi da je srpska i ruska kampanja za povlačenja priznanja Kosova omogućena njegovim neznanjem i nedostatkom strategije.

„Ja sam ostavio Ministarstvo spoljnih poslova sa 114 priznanja. Međutim, sa Pacolijem kao ministrom, dovedeno je u pitanje priznanje dvocifrenog broja zemalja. Neznanje i nedostatak strategije delovanja od strane ministra Pacolija u velikoj su meri olakšali kampanju Srbije i Rusije protiv Kosova,“ izjavio je Hodžaj, visoki funkcioner PDK i doskorašnji koalicioni partner Pacolija.

Kritikovao je i Pacolijev dekorum.

„Pokušavajući da njegovu nesposobnost u diplomatiji pokrije prostim rečnikom, ne samo da pokazuje koliko malo kredibiliteta ima, već na žalost šteti i kredibilitetu države Kosovo,“  napisao je Hodžaj u njegovoj reakciji na Fejsbuku.

Do sada je kosovska diplomatija na vesti o povlačenju priznanja reagovala demantima, odnosno snažnim kritikama zbog „prljave kampanje koju vodi Srbija“, a Hodžaj je prvi kosovski zvaničnik koji je potvrdio da je izvestan broj zemalja zaista načinio taj potez kada je početkom ovog meseca izjavio da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje Kosovo, a da postoje najave da bi to moglo učiniti još 10 zemalja.

Prema srpskim izvorima, priznanje Kosova je do sada povuklo 15 zemalja – Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Međutim, poslednjih dana u kosovskim i srpskim medijima naširoko se izveštava o najavi češkog predsednika da bi ova zemlja na njegovu inicijativu mogla da razmotri povlačenje priznanja Kosova, mada je po njegovom sopstvenom priznanju, tako nešto teško izvodljivo.

Povezani članci:

Hodžaj: Imamo informaciju da još 10 država može povući priznanje

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.