Hodžaj ni danas Đuriću ne da ulazak na Kosovo i Metohiju?

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj zabranio je Marku Đuriću dolazak na Kosovo i Metohiju u sledeće dve nedelje, a odluka je doneta u konsultaciji sa premijerom Isom Mustafom i kosovskim bezbednosnim institucijama. Đurić je zatražio da danas obiđe Sever, zajedno sa drugim srpskim zvaničnicima, koji su, za razliku od Đurića, dobili dozvolu za ulazak, javili su sinoć elektronski mediji u Prištini. Kancelarija za KiM je, sa druge strane, obavestila javnost juče da će direktor Đurić danas posetiti Tutin i Novi Pazar, ne pominjući Sever Kosova, niti druge zvaničnike iz Srbije, iako je sam Đurić pred odlazak u Brisel, nakon što mu i 24. septembra Hodžaj nije dozvolio posetu Pećkoj Patrijaršiji, a posle neuspelog pokušaja njegovogo proterivanja iz Gračanice, tada najavio posetu KiM-u nakon Brisela.

"Šefu vladine kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marku Đuriću neće biti dozvoljeno da dve nedelje uđe na teritoriju Kosova odlukom Vlade Kosova,” javila je kasno sinoć RTK2, pozivajući se na Express, a jutros istu vest prenose i beogradski meiji, takođe se pozivajući na elektronske medije u Prištini.

Drugim srpskim zvaničnicima koji u ponedeljak planiraju da obiđu sever Kosova poseta je dozvoljena. Nije, međutim, navedeno o kojim se to zvaničnicima i radi.

Marku Đuriću Hodžaj nije ni 24. septembra dozvolio da poseti Peć. Tada je svoje "zaprepašćenje" odlukom "privremenih institucija samouprave",  iskazao i sam Đurić, opisavši je kao "najsramotniji atak na verske slobode Srba na Kosovu i Metohiji", jer je posetom Peći želeo da monahinjama Pećke Patrijaršije uruči "preko potrebnu pomoć u osnovnim životnim namirnicama". 

Đurić je tada i najavio novu posetu Kosovu i Metohiji, nakon povratka iz Brisela dodajući da Priština "ni do sada nije uspevala" da ga "nekakvim zabranama ili policijskim eskadronima, spreči da bude sa svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji":

"Svakako ću narednih dana, nakon povratka iz Brisela, ne mareći na ovakve anticivilizacijske namere ometanja slobode kretanja, otići u posetu našim sunarodnicima u južnoj pokrajini."

U vezi sa današnjom posetom KoSSev je sinoć pitao službu za saradnju s medijima Kancelarije za KiM da potvrdi vest iz Prištine da je Đurić zatražio dozvolu od privremenih pokrajinskih institucija za posetu KiM-u ove nedelje i da li je istina da mu je zahtev odbijen? Odgovore do objavljivanja ove vesti nismo još uvek dobili.

Saobraćajna patrola Kosovske policije iz Kosovog Polja je pretprošle srede, 21. septembra, zaustavila vozilo u kojem se nalazio Đurić, zatraživši da on napusti Kosovo, ili će u suprotnom biti prinuđeni da ga uhapse, a prema izjavama samog prvog čoveka Vlade Srbije zaduženog za pitanje Kosova i Metohije, upravo je zahvaljujući okupljenom narodu sprečen pokušaj njegovog hapšenja i proterivanja.

Dozvole za posete srpskih zvaničnika Kosovu i Metohiji daje Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.