Hitna sednica opština na Severu: Priština da povuče zakon o Trepči, jednostrane odluke ništavne u našim opštinama

Oštro se protivimo predlogu Nacrta zakona o Trepči i zahtevamo njegovo momentalno povlačenje iz procedure. Svako donošenje odluke po pitanju pravnog sistema Trepče, bez dogovora, smatraćemo ništavnim i nesprovodivim na teritoriji naših četiri opština na Severu KiM-a. Pozivamo vlasti u Prištini da o ovom pitanju razgovaraju sa menadžmentom Trepče Sever, kao i sa predstavnicima zaposlenih, to jest, Sindikatom Trepče i pravim vlasnicima Kombinata Trepče – zaključci su današnje zajedničke, hitne sednice četiri srpske opštine na Severu Kosova i Metohije uoči usvajanja Nacrta zakona o Trepči u Prištini. Sednici su pored gradonačelnika, predstavnika i odbornika četiri lokalne samouprave na Severu KiM-a, prisustvovali i predstavnici Srba u kosovskoj vladi, zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, generalni direktor Trepča Sever, Jovan Dimkić i gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić. Radnici i menadžment Trepče od srede, kada je Vlada Kosova prosledila Skupštini Nacrt zakona o ovom kombinatu, protestuju u selu Rudare, kod Zvečana. U ovim trenucima, održava se i treći, masovniji od prethodna dva protesta, kojem su se priključili i studenti Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, kao i zaposleni u institucijama na Severu KiM-a. 

Marić: Ozbiljno smo pristupili ovom pitanju; zakon nam dostavljen pola sata pred sednicu vlade; čuli smo iz medija da će ga Priština usvojiti

"Ovo je ozbiljno pitanje i mi smo mu ozbiljno pristupili. Više puta smo razgovarali i tražili da ono oko čega se sporimo svi, dakle politička pitanja, vlasništvo – stavimo na stranu. Izložili smo vrlo konkretne predloge zajednički sa rukovodstvom Trepče. Međutim, ono što se desilo na kraju, čuli smo iz medija – da će nacrt zakona o Trepči doći u skupštinsku proceduru danas," naveo je kosovski ministar Ljubomir Marić.

Međutim, ističe da su predstavnici Srba prvi put na uvid nacrt zakona dobili, kako kaže, pola sata pred sednicu Vlade na kojoj je on i usvojen, te da su tokom sednice i "argumentovano" izneli svoje komentare o tome zašto zakon nije prihvatljiv za Srbe, istakavši da su uputili pitanje i kako je moguće da je Skupština Kosova uvrstila usvajanje zakona u dnevni red, a da pritom predlagač prethodno nije usvojio nacrt.

"Ovo je pitanje naše budućnosti i primer šta se dešava i kako se radi. Ja vas pozivam da budete uz, rukovodstvo Trepče da budemo svi zajedno, jer samo jedinstvenim stavom možemo da pokažemo da smo mi sagovornik, da mi nismo dekor, već sagovornik koji želi dobro svima, ali koji na prvom mestu želi da donosi odluke o svojoj sudbini. Za te odluke ne možete da nam oduzmete pravo da mi odlučujemo, ne može niko u naše ime da donosi odluke," dodao je on.

Dimkić: Posledice po ceo narod i prostor; ideja o Trepči kao javnom preduzeću jer je najveći poverilac srpska država

O posledicama usvajanja zakona govorio je i Jovan Dimkić.

"Ovo usvajanje zakona bi imalo i političkih i bezbednosnih i socijalnih i ostalih reperkusija ne samo za Trepču i radnike, već za kompletan prostor i narod koji živi na ovim prostorima," podcrtao je Dimkić, iznevši detalje o tome šta predlaže novi zakon.

Ističe da pored izmene vlasničke strukture ovaj zakon predviđa i izmenu načina upravljanja, prema kojem Trepča Sever ne bi ni postojala, te da za tako nešto ne postoji pravna osnova.

Dodaje da je Vlada Kosova došla na ideju da Trepču pretvori u javno preduzeće nakon zaključka da su najveći poverioci Trepče srpske kompanije, banke i srpska država.

Kako bi zbog nedostavljanja plana reorganizacije Trepča otišla u stečaj, a čiji je plan trebalo da dostavi KPA, koja je trebalo da, nakon registracije potraživanja i njihove verifikacije i pretvaranja u obaveze – formira Bord poverilaca, koji bi bio zadužen za kreiranje plana reorganizacije, ali kako se nakon registracije potraživanja došlo do zaključka da su najveći poverioci srpske kompanije, srpske banke, dobavljači, sama srpska država, a da su prisutni i međunarodni poverioci i da bi takva struktura ljudi trebalo da odlučuje o Trepči, to im nije odgovaralo, naveo je on.

Jelić: Trepča početak, tu su i Gazivode, Telekom, Valač

Odbornicima se obratio i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, Vaso Jelić, istakavši da je Trepča naša istorija, ali i, kako je dodao, naša velika budućnost.

"Trepča je početak, tu su i drugi giganti – Gazivode, Telekom, Valač. Zato sa ovog mesta treba da budemo jedinstveni i da damo podršku našem pregovaračkom timu i Vladi da, zajedno sa nama, istraju u ovoj borbi," kazao je on, takođe.

Rakić: Jednostrane odluke smatraćemo ništavnim

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, kazao je da Priština želi da Nacrtom zakona o Trepči Sever KiM-a dovede do, kako je istakao, prosjačkog štapa. Odluke koje Priština bude jednoglasno donela neće biti moguće sprovesti na Severu KiM-a, poručio je on, takođe, pozvavši međunarodnu zajednicu da spreči donošenje ove, kako je ocenio, skandalozne odluke.

"Svedoci smo da je bezbroj puta u razgovoru sa međunarodnom zajednicom i predstavnicima centralnih vlasti iz Prištine nama obećano da oni žele da Sever bude ekonomski jak. Međutim, donošenjem ovog zakona oni u stvari žele da ceo Sever, a ne Trepču, dovedu do prosjačkog štapa," naveo je Rakić, poručivši da oni to neće dozvoliti:

"Odluke koje oni jednostrano budu doneli, bez saglasnosti, odnosno bez razgovora sa predstavnicima menadžmenta i radnika Trepče, sa predstavnicima sindikata i Vlade Srbije, smatraćemo ništavnim i poručujem im da takve odluke neće biti moguće sprovesti na Severu KiM-a."

Vlada Kosova usvojila je u sredu Nacrt zakona o Trepči, o kojem će Skupština Kosova raspravljati danas od 15 časova. Zakon predlaže da 80 odsto ovog preduzeća bude vlasništvo kosovske vlade, a 20 odsto zaposlenih, a srpski predstavnici očekuju da će zakon biti usvojen, jer je prisustvo sednici najavila i kosovska opozicija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.