Hiseni sa generalnim sekretarom Interpola o zahtevu Kosova za članstvo

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hiseni, sastao se danas sa Generalnim sekretarom Interpola, Jirgenom Štokom, u sedištu ove organizacije u francuskom gradu Lionu. Hiseni i Štok su, kako je saopšteno iz kosovskog MUP-a, "razvili jedan dug i bitan" razgovor o zahvetu Kosova za učlanjenje u Interpolu o kojem će se raspravljati na Generalnoj skupštini ove ogranizacije u septembru, u Pekingu.

"Međunarodni savetnik, Hans Korel, koji je bio imenovan da vodi studiju o procesu članstva u Interpolu završio je svoj rad i izveštaj je predao Izvršnom komitetu," navodi se u saopštenju MUP-a Kosova o sastanku Hisenija i Štoka. 

Na osnovu ovog izveštaja, dodaje se dalje, Izvršni odbor "podnosi na odobrenje Generalnoj skupštini okvirne smernice za proces pristupanja".

"Nakon usvajanja ovih smernica, očekuje se da će se na Generalnoj skupštini Interpola glasati za zahtev Kosova za članstvo," navodi se, takođe. 

Na sastanku u Lionu, Hiseni i Štok razgovarali su i "o mnogim drugim pitanjima saradnje i direktne komunikacije između Interpola i institucija reda i zakona na Kosovu, pre svega sa Kosovskom policijom". 

Članstvo Kosova trebalo je da bude razmatrano na Generalnoj skupštini Interpola, novembra prošle godine, ali je odloženo, zbog, kako je tada saopšteno, sprovođenja studije o učlanjenju, koja će biti predstavljena upravo na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine. 

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj, je tokom proteklih dana u dva navrata izjavljivao da Kosovo ima dovoljan broj glasova za učlanjenje u Interpol. 

Iako je zahtev za članstvo podnet 2016., Kosovo za učlanjenje aktivno lobira od 2015. O tome čitajte na našoj tematskoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.