Hiljadu priča, a nijedna istina o "Pandi"

Kako vreme odmiče, sve je teže. I dalje se, nažalost, može čuti hiljadu priča oko imena nalogodavaca i izvršilaca svirepog ubistva naših sinova, pa je normalnoj osobi teško da poveruje u sve to. Izgleda da se tu krije nešto krupno, ali videćemo šta će istraga da pokaže, kaže za "Novosti" Milena Radević, majka Ivana Radevića (25), koji je na današnji dan 1998. godine, sa još petoricom srpskih mladića, ubijen u pećkom kafiću "Panda".

Uoči devetnaestogodišnjice ovog zločina, u kojem su uz njenog sina ubijeni i Ivan Obradović (14), Svetislav Ristić (17), Vukota Gvozdenović (17), Dragan Trifović (17) i Zoran Stanojević (18), Milena ističe da je najstrašnije to što je, po njenim saznanjima, istraga započeta tek 2011. godine, a zvanično septembra prošle godine kada su saslušani roditelji ubijenih srpskih mladića. Kaže i da su tačne reči predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da je istraga vođena traljavo i da je kočena godinama.

Ivan Radević, student završne godine Ekonomskog fakulteta bio je najstariji među ubijenim srpskim mladićima. Sedam meseci pre tragedije se osamostalio, a mesec i po dana pre ubistva u gradu napunio je 25 godina.

Otmica

"Pola godine posle Ivanovog i ubistva njegovih drugova, ispred naše kuće je kidnapovan moj suprug Bogdan. Njegove posmrtne ostatke smo pronašli i preneli u Podgoricu, dok su Ivanovi i dalje u porodičnoj grobnici u Peći. Zato verujem da ćemo uspeti da odemo, da zapalimo sveću i pomolimo se da počiva u miru i da ga anđeli čuvaju na onom svetu," priča Milena Radević.

"Pozvao me je iz svog stana i rekao da će svratiti da nas vidi, a samo deset minuta kasnije ubijen je u kafiću," priča nam Milena, kojoj su pola godine kasnije Albanci kidnapovali i ubili supruga Bogdana (63).

Te zlokobne noći dvojica maskiranih lica pokosila su rafalima iz automatskog oružja još četvoricu maturanata tadašnje pećke gimnazije i Ivana Obradovića. Tela Ivana Obradovića i Svetislava Ristića, porodice su ranije ekshumirale i prenele sa Pećkog groblja, na kojem pored Ivana Radevića i dalje počivaju Vukota Gvozdenović, Dragan Trifović i Zoran Stanojević. Sva četvorica su bili odlični učenici Gimnazije Sveti Sava.

"Imam još dva sina, Nemanju (27) i Vladimira (30), ali bol za Vukotom ne jenjava," priča Zvonimir Gvozdenović, kome je u Peći zapaljena kuća, pa sada sa porodicom preživljava u raseljeništvu.

Ni Ljubomir Ristić, koji je ostao bez sina Svetislava nema reči kojima bi opisao tugu.

"Devetnaest punih godina je prošlo otkako je naša mladost pokošena u kafiću dok su bezbrižno uz čašu soka prepričavali događaje od tog dana," priča nam Ristić.

"Nemam reči kojima bih opisao koliko sam besan i ogorčen što je ovoliko vremena prošlo bez pravog odgovora ko je kriv za njihovo ubistvo. Zato sada želim da verujem našem tužilaštvu da će istraga koja je konačno pokrenuta rezultirati istinom," dodaje.

I ostali roditelji i članovi porodica ubijenih mladića ističu da u cilju istrage, ali i zbog bezbednosti svoje dece, ne žele više da govore o tragediji koja im je pomračila živote.

"Možete da zamislite na šta su sve spremni monstrumi koji su ubistva naredili i oni koji su pucali u bezbrižnu nevinu mladost. Onda znate da se ne osećamo bezbednim," pričaju roditelji ostalih ubijenih dečaka u pećkoj Pandi i dodaju da su im novinari pomogli i doprineli pokretanju istrage posle skoro dve decenije, koju sada ne žele da ugroze bilo kakvim izjavama.

Zabrana ulaska

U nadi da će i ove godine održati parastos na Pećkom groblju, članovi porodica ubijenih mladića koje sada žive u Crnoj Gori kažu da imaju problem da odu na Kosovo i Metohiju preko prevoja Kula – Peć, jer im kosovske vlasti ne dozvoljavaju ulazak sa srpskim dokumentima.

"Teško nam je jer ne možemo ni na groblje da odemo," ogorčena je Ljubica Trifić (57), majka ubijenog Dragana.

NovostiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.