Helt: Nemačka kategorično protiv podele. Cilj fokusiranje na uslove života srpskog naroda na Kosovu

 

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ambasador Nemačke u Prištini, Kristijan Helt (Christian Heldt), u ekskluzivnom intervjuu za list Zeri, izjavio je da bi podela Kosova stvorila potencijal za efekat destabilizacije na region i šire. Nemačka je kategorički protiv podele Kosova, jer niko ne veruje da će promena granica dovesti do trajnog rešenja između dve zemlje. „Niko nije mogao da mi da ubedljiv odgovor o tome koje probleme bi rešila takva podela. Da li bi to dovelo do bilo kakvog poboljšanja za većinu kosovskih Srba koji žive južno od Ibra? Da li bi se poboljšala situacija u kojoj su istorijski i verski lokaliteti, kao što su srpski pravoslavni manastiri? Da li bi ojačala predstavljanje srpske zajednice unutar kosovskog društva? Ne!“ – rekao je prvi čovek Nemačke na Kosovu. Prema njegovim rečima, umesto podele Kosova, cilj bi trebalo da bude fokusiranje na vitalne uslove srpskog naroda u celini na Kosovu, a ne samo u, kako kaže, privilegovanim krugovima. Ambasador Helt je tokom ovog intervjua za ‘Zeri’ kao strašne ocenio napade na grupe srpskih pravoslavnih vernika i bacanje bombi na kuće srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti (KSF).

Gospodine Helt, uoči početka završne faze dijaloga sa Srbijom, počela je da kruži ideja o podeli Kosova. Šta je stav Nemačke prema ovom pitanju i da li vidite podelu severa Kosova kao rešenje?

Za mene je neodgovorno to da još uvek u nekim krugovima kruže različite ideje o podeli. Nemačka, kao i apsolutna većina njenih partnera, bez ikakve sumnje, stoji iza teritorijalnog integriteta Kosova. Niko nije mogao da mi da ubedljiv odgovor o tome koje probleme bi rešila takva podela. Da li bi to bilo ikakvo poboljšanje za većinu kosovskih Srba koji žive južno od Ibra? Da li bi se poboljšala situacija u kojoj su istorijski i verski lokaliteti, kao što su srpski pravoslavni manastiri? Da li će ona ojačati predstavljanje srpske zajednice unutar kosovskog društva? Ne! Da bude jasnije: Nemačka ne veruje da će promena granice dovesti do održivog rešenja između Srbije i Kosova. Naprotiv, to bi stvorilo potencijal za destabilizaciju u regionu i šire. Zbog toga se kategorički protivimo.

Povucite se i ne plašite se stranih investitora!

Gospodine ambasadore, po Vašem mišljenju, na koja se pitanja treba fokusirati umesto podele?

Cilj treba da bude fokusiranje na uslove života srpskog naroda uopšte na Kosovu, a ne samo na neke povlašćene krugove. Da bi se konkretizovao ustavni položaj zajednica na Kosovu, mogućnost delovanja vidim u: Zašto su građani Severne Mitrovice i Gračanice zainteresovaniji da sačuvaju svoje političke vizije iz prošlosti od toga da sačuvaju svoju budućnost i budućnost svoje dece? Radi se o perspektivama, a ne samo o tome da se spreči iseljavanje zajednice kosovskih Srba. Radi se o političkom učešću koje treba da se shvati kao istinski nezavistan doprinos političkim procesima u ovoj zemlji i kao posvećenost srpskoj zajednici na Kosovu. Reč je o učešću u privredi, u kojoj treba da se stvori okruženje, a to je vladavina prava, što privlači investitore, a ne strah od investitora. Reč je o društvenom učešću u kojem svesna srpska zajednica na Kosovu aktivno doprinosi zajedničkom životu, sa svim istorijskim doprinosom različitih etničkih grupa, koje su ovaj region karakterisale vekovima. Da bi se postigli svi ovi ciljevi, Kosovo mora da napravi opšti napredak u jačanju svojih institucija, u reformi pravosuđa, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovo može da se učini ako ono bez opterećenja od neslaganja sa Srbijom, i kao puni član međunarodne zajednice, napreduje na svom putu prema EU.

Nedostaje mi razumevanje za političke blokade u Skupštini

Šta sa Vaše tačke gledišta sprečava ispunjavanje ovog cilja?

To bi bio poseban napor većinskog stanovništva sa svom novijom teškom istorijom da se približi onim grupama stanovništva koje su, statistički gledano, manje. Svaka istorija zaslužuje poštovanje. Ovde su državni organi Kosova – koji imaju podjednake obaveze prema svakom građaninu ove zemlje – ti koji moraju da budu posebno oprezni. Napadi na grupe srpskih vernika su strašni, kao i bacanje ručne bombe na porodične kuće srpskih pripadnika KBS. Ne mogu da opravdam kada se odluke najviših sudova na Kosovu za povratak imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi jednostavno ignorišu. Takođe, nemam razumevanja za političke blokade u kosovskoj skupštini, što se jasno suprotstavlja izvornim interesima čitavog stanovništva na Kosovu. Ova  lista može da se nastavi, ali sam se fokusirao na pitanja koja opterećuju građane i koja se direktno tiču koristi građana. Kosovo se suočava sa brojnim izazovima da stvori dalje perspektive za sve građane. Iz tog razloga: Čak i sada, da li treba da se nastavi sa postojećom nesigurnosti? Kome to služe i kome šteti? To i izvan granica šteti percepciji ovog regiona u EU.

U EU nema mesta za geopolitički recept poslednjeg veka

Koliko ovakve neizvesnosti utiču na percepciju Kosova i regiona u EU i kako se one otklanjaju?

Ko može u državama članica EU da kaže da će ova utočišta nesigurnosti biti u mogućnosti da se pridruži EU bez ikakve promene na bolje? Zato se nadam da će se ovo razjasniti unutar dijaloga i stoga se nadam da će biti bitnih razgovora u interesu svih ljudi. Vreme je da se prevaziđu rane prošlosti. Posle užasa dvadesetog veka, u kojem smo mi Nemci zgrešili širom ovog kontinenta, hrabrim radom Evropske unije stvoreno je nešto novo: Evropska unija je zapravo mnogo više od zone slobodne trgovine, što je recept za kohabitaciju u različitosti. Zato sam ubeđeni evropejac. Zato želim koegzistenciju u EU, koja održava istorijsku raznolikost Kosova, kao i raznolikost čitavog regiona. Nema mesta za geopolitičke recepte devetnaestog i dvadesetog veka; Evropa znači uzajamno povezivanje, a ne odvajanje različitosti. Hrabrost da se to postigne želim svim učesnicima!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.