Hašim Tači od sutra zvanično kosovski predsednik

Polaganjem zakletve, Hašim Tači sutra će zvanično postati novi predsednik Kosova i zameniti svoju prethodnicu – Atifete Jahjagu. Za dan kasnije planirana je, po prvi put, i ceremonija prijema dužnosti novog predsednika, koja će biti organizovana na centralnom gradskom trgu u Prištini. 

Kosovska skupština održaće sutra, u 11 časova, svečanu sednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda – "zakletva predsednika Republike Kosovo, njegove ekselencije Hašima Tačija," prenose kosovski mediji. Ovoj sednici, međutim, kako su najavile, neće prisustvovati opozicione kosovske stranke – Pokret "Samoopredeljenje", Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. 

Tači da gradi mostove u kosovskom društvu, uključujući Srbe i druge manjine

Atifete Jahjaga, koja se na mestu kosovske predsednice, kao nestranačka ličnost, nalazi od 2011. godine, danas je svoj poslednji dan na dužnosti predsednice provela radno i na više sastanaka.

Među njima bio je i onaj sa izvestiocem Evropskog Parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček, koja je poručila da Kosovo i novi kosovski predsednik imaju podršku EU, a da Hašim Tači mora da bude "graditelj mostova" između različitih grupa u kosovskom društvu, uključujući Srbe i druge manjine."

Moguće prisustvo su, ipak, najavili predstavnici liste "Srpska", koji su, takođe, učestvovali na sednici na kojoj je Tači izabran i zahvaljujući čijem prisustvu je kosovska skupština imala kvorum za rad. 

Za petak je, zatim, planirana ceremonija prijema dužnosti novog kosovskog predsednika, na centralnom prištinskom trgu, koja će početi u 11 časova i trajati 50 minuta.

Kako prenosi Koha, ceremoniji će prisustvovati oko 1.200 gostiju – predstavnika 50 zemalja, diplomate sa Kosova, kao i kosovski zvaničnici i predstavnici političkih partija. Među zvanicama biće i hrvatska predsednica, Kolinda Grabar-Kitarović. 

Nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, izglasan je za novog kosovskog predsednika krajem februara, u trećem krugu glasanja poslanika kosovske skupštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.