Haradinaj zatražio brze i konkretne akcije da se sprovede Zakon o Trepči

"Brze" i "konkretne postupke" u vezi sa sprovođenjem Zakona o Trepči zatražio je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, u pismu koje je danas uputio ministrima vlade koju predvodi, saopšteno je večeras u Haradinajevom kabinetu. Zakon o Trepči usvojen je pre gotovo godinu dana, za vreme vlade Ise Mustafe, a konkretni koraci za sprovođenje nisu preduzeti. Ovim zakonom Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto Trepče, a isti predlaže zatvaranje jedinice Trepča-Sever, uz formiranje novih, od kojih će jedna biti upravo na Severu. Srpska lista se u prošlom sazivu oštro protivila usvajanju i sprovođenju ovog zakona, zbog čega je i zamrzla svoje učešće u kosovskim institucijama.

Kosovski premijer pisao je ministru ekonomskog razvoja, Valjdrinu Luki, ministru rada i socijalnog staranja, Skenderu Rećici i ministru finansija, Bedriju Hamzi.

Od Luke je zatražio usvajanje Statuta Trepče prema zakonu od prošle godine, registrovanje Trepče u Agenciji za registraciju preduzeća, registraciju jedinica Trepče, odnosno jedinica – "Rudnici sa flotacijom Trepča – Stari Trg; Rudnici sa flotacijom Kišnica  i Novo Brdo; Rudnici sa flotacijom Kopaonik-Leposavić", kao i  "shodno članu 3, stav 3.1, 3.2 i 3.3 zakona i ekonomskoj i finansijskoj opravdanosti, uspostavljanje jedinica predviđenih ovom odredbom".

Od Rećice je zatražio da, na osnovu procena menadžera Trepče u Južnoj Mitrovici, Ahmeta Tmave, "obezbedi pravni osnov za penzije radnika" sa 70% od plata zaposlenih, ali i "pravni osnov za priznavanje radnog iskustva za period 1990-1999" i "zapošljavanje mladih i sprovođenje Opšteg kolektivnog ugovora Kosova".

U pismu dostavljenom Bedriju Hamzi, kosovski premijer je zatražio oproštaj duga preduzeća "Trepča" nastalog u vreme misije UNMIK.

Kakav je odgovor ministara u Haradinajevoj vladi, još uvek nema informacija.

Zbog Zakona o Trepči Srbi u prošlom sazivu vlade zamrzli svoje učešće

Zakon na čije sprovođenje Haradinaj poziva usvojen je početkom oktobra prošle godine. Politički predstavnici Srba u institucijama Kosova isticali su da je to učinjeno na neustavan način, bez njihovog učešća, kao i da su zanemareni interesi srpske zajednice.

Održan je i niz protesta menadžmenta i radnika Trepče Sever, kao i hitna sednica četiri opštine na Severu KiM-a, uz oštru verbalnu reakciju beogradskih zvaničnika i zamrzavanje učešća predstavnika Srba u kosovskim institucijama. Predstavnici Srba su zatražili i ocenu ustavnosti ovog zakona, ali je Ustavni sud odbio njihov zahtev

Jedan od uslova za povratak Srba u kosovsku vladu bio je potom usvajanje dekreta o formiranju Zajednice srpskih opština. Posle gotovo šest meseci, predstavnici Srba su se vratili u kosovske institucije, iako dekret nije usvojen. Objasnili su da su ovakvu odluku doneli "kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje ZSO".

U međuvremenu je završena i studija o izvodljivosti za Trepču, ali konkretne korake za sprovođenje ovog zakona vlada Ise Mustafe nije sprovela, a za šta je bilo potrebno, kako su preneli kosovski mediji, formiranje Nadzornog odbora i Upravnog odbora kombinata Trepča.

U međuvremenu Trepča na Severu počela je sa sprovođenjem socijalnog programa uz, kako je saopšteno na Dan rudara iz ovog nekadašnjeg giganta na Severu – "razumevanje Vlade Srbije, a za 600 do 700 radnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.