Haradinaj: Vreme da EU preda resor Bajdenu za postizanje konačnog dogovora o uzajamnom priznanju

Ramuš Haradinaj
Foto KoSSev

Lider AAK i nekadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj zatražio je još jednom direktno uključivanje američkog predsednika Džoa Bajdena u donošenje, kako to Haradinaj predstavlja, konačnog dogovora o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije.

„Amerika je ovoga puta dala podsticaj procesu koji vodi EU i pomogla i vratila normalnost u kosovsko-srpske odnose. Izražavajući zahvalnost Evropskoj uniji na omogućavanju dijaloga, pravi je trenutak da EU preda resor predsedniku Bajdenu, za konačni dogovor o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije“, poručio je Ramuš Haradinaj danas.

Naglasio je da sprovođenje reda i zakona na Kosovu mora biti u skladu sa njegovim ustavom i zakonima.

„Dosadašnji dijalog ne sme da utihne i da se vrati razgovorima o istim temama“, poručio je Haradinaj.

Haradinaj često u javnosti ističe svoj stav o primatu SAD nad dvorištem EU kada je u pitanju podrška za postizanje, kako se to navodi na Kosovu i zapadnoj javnosti – konačnom sporazumu sa Srbijom.

Haradinaj takođe često kritikuje Kurtija kada je u pitanju ono što vidi kao politiku bez dovoljno koordinacije sa SAD-om.

Tokom trajanja najnovije krize u vezi sa tablicama, Haradinaj je kazao da zbog Kurtijeve „rigidnosti“, Kosovo rizikuje da izgubi strpljenje SAD u dijalogu sa Srbijom, te da u tom slučaju, Kosovu može da se „ponudi odelo koje će morati da nosi bez merenja“.

„Kurtijeva opasnost je da ako ostane predugo zakočen, izgubiće strpljenje, onda će nam biti ponuđeno da obučemo odelo a da ga prethodno ne izmerimo kako treba. Ovo je uvek rizik. Kada dođe do gubitka strpljenja donosilaca odluka, situacija će se negde prelomiti. Kurti treba da anticipira sa Vašingtonom, treba da bude dovoljno zainteresovan da lobira u Vašingtonu, pronađe rešenje. Oni (SAD) će ući da pronađu rešenje, ali bez našeg rada oni dolaze bez jasnog stava“, rekao je Haradinaj.

Prema Haradinajevim rečima, SAD nemaju strpljenja da čekaju beskonačno.

Same SAD već nekoliko godina, osim podrške nezavisnosti Kosova, zalažu se za „uzajamno priznanje“. Sada igraju posebno aktivnu ulogu u najnovijoj krizi sa tablicama. Uz direktno pojavljivanje američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera sa Aljbinom Kurtijem u kasno veče 31. jula, odloženo je sprovođenje odluke kosovske vlade o tablicama i ulazno-izlaznom dokumentu na Severu, iako je istog dana Kurti ujutru poručio da će se odluke sprovesti i da ne očekuje probleme.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.