Haradinaj: Ubistvo Ivanovića rezultat "spoljnog mešanja", ako bude potrebno u istrazi i FBI

Ubistvo Ivanovića rezultat je "spoljnog mešanja" i ukoliko bude bilo potrebno, kosovske institucije će radi rasvetljavanja ubistva Olivera Ivanovića zatražiti pomoć i od međunarodnih agencija, a posebno od američkog FBI-a – poručio je večeras kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. On je nakon sastanka Saveta za bezbednost Kosova održao konferenciju za medije u Prištini. Iako se, kako je ranije saopšteno, radilo o redovnom sastanku ovog saveta, sazvan je nakon Ivanovićevog ubistva, čim se Savet danas, dodaje se – posebno bavio.

Savet: Bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, građani da pomognu u rasvetljavanju slučaja

Bezbednosna situacija na Kosovu je mirna i stabilna – saopšteno je iz kosovske vlade, nakon sastanka Saveta za bezbednost Kosova održanog večeras u Prištini.

"Savet bezbednosti Kosova naglašava da organi bezbednosti i tužilaštvo sprovode intenzivne istrage u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Organi za sprovođenje zakona pozivaju sve građane da pruže svoju pomoć i sarađuju u otkrivanju i pronalasku počinilaca ovog krivičnog dela i njihovog privođenja pred lice pravde," dodaje se u saopštenju.


Kosovske institucije nisu dobile zahtev srpskih vlasti za učešće u istrazi u slučaju Ivanovića 

Nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naveo da su sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost uputili zahtev EULEX-u i UNMIK-u da srpske vlasti učestvuju u istrazi Ivanovićevog ubistva, kosovski ministar pravosuđa, Abeljard Tahiri, kaže da takav zahtev nije stigao. 

"Do sada kosovske institucije nisu dobile nikakav zahtev – bilo od Vlade Srbije, ili da neko drugi bude uključen u istragu za rasvetljavanje slučaja Olivera Ivanovića. Nisam obavešten od EULEX-a da su dobili takav zahtev i nisam obavešten o tome do ovog trenutka," izjavio je Tahiri za Express.

Dodao je i da "samo institucije Kosova sprovode nadležnu istragu".

"Ovo pripada samo institucijama Kosova," rekao je on, dodavši da je:

"Svaka informacija, koju imaju građani iz susedne Srbije, a koja bi mogla da pomogne institucijama Republike Kosovo u rasvetljavanju što je pre moguće – je dobrodošla."

"Mislimo da je zločin na Severu rezultat mešanja van Kosova, nezakonitih mešanja," rekao je kosovski premijer, na konferenciji za medije nakon sastanka Saveta za bezbednost,prenosi Lajmi. 

"Uveravam vas da ćemo raditi na rasvetljavanju ovog slučaja. I čim otkrijemo da nam treba pomoć, mi ćemo to i zatražiti. Ali do sada nam nije bila potrebna pomoć. Zapaljen je automobil bez tablica, brzo smo uspeli da dobijemo potrebne informacije za vlasništvo auta, ali ne mogu da dam više detalja," naveo je takođe, prenosi Koha.

Haradinaj se osvrnuo i na odluku beogradske delegacije da obustavi pregovore u Briselu sa Prištinom koji je trebalo da započnu danas, nakon pauze duge više od godinu dana.

"Iznenađeni smo odlukom srpske delegacije u pregovorima u Briselu," naveo je, prenosi Express, dodajući da je "dijalog u kritičnoj fazi".

Na konferenciji za medije Haradinaj se osvrnuo na jučerašnju izjavu predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija o Nišu, ali i na, kako navodi Lajmi, odgovor srpskog predsednika na Veseljijev komentar. 

Iako je rekao da su ove izjave političke, podsetio je na, navodi ovaj portal – "još jednu ozbiljnu i izuzetno opasnu izjavu za Kosovo", podsećajući na izjavu šefa generalštaba Vojske Srbije koji je rekao da su Srbiji potrebne rakete sa dometom do 400 kilometara.

"Dakle, ovo je veoma preteće, s obzirom na to da Srbija namerava da se naoruža raketama koje bi mogle da pogode mete na Kosovu," naveo je Haradinaj.

Podsetimo, Savet bezbednosti u Prištini sazvan je posle Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, nakon čega se javnosti obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Šta je Vučić poručio iz Beograda, čitajte u posebnoj vesti.

Ivanović je ubijen jutros u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija svoje stranke. Prema najnovijim informacijama iz mitrovičkog KBC-a, koje je preneo Tanjug, ubijen je sa šest hitaca iz Zastave M70A

O ubistvu Ivanovića i reakcijama detaljnije na našoj tematskoj stranici "Ubistvo Olivera Ivanovića".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.