Haradinaj u kabinetu ima 5 ministra sa optužnicama, ali je razrešio zamenika ministra koji je još uvek osumnjičen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; prekjučerašnje izdanje)

Od dvadesetdva ministra u Haradinajevoj vladi, protiv pet su podignute optužnice za krivična dela zloupotreba službenog položaja i neovlašćeno posedovanje oružja.

Ministri infrastrukture, Palj Ljekaj i KBS-a, Rustem Beriša, optužuju se za zloupotrebu službenog položaja, izveštava KTV.

KoSSev – A u utorak Haradinaj je rekao sledeće:

„Svako ko ima optužnicu za zloupotrebu položaja, kao što je sada u mom mandatu, i ukazao sam im poverenje odmah reagujem… Postoje neke optužbe kao što je za veterane i neki drugačijeg karaktera, ali ovo je nešto drugo. Ne možemo to da tolerišemo. Bolje što je iz Alijanse za budućnost Kosova, i bolje što nije iz neke druge partije, rekli bi da se svetimo ili tako nešto. Nije prijatna situacija, ali ćemo delovati jer imamo zakonsku obavezu,” preneo je RTK2. 

Zamenik premijera, Dardan Gaši, ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, optužuju se za neovlašćeno posedovanje oružja.

Ministar za inovacije i preduzetništvo, Besim Beća, optužuje se za kršenje ravnopravnog statusa državljana i stanovnika Republike Kosovo.

Svih ovih pet ministara nastavljaju posao u Vladi Kosova, međutim, premijer Ramuš Haradinaj odlučio je da razreši dužnosti zamenika ministra Regionalnog razvoja, Musu Cenu.

Protiv osumnjičenog Cene još uvek nije podignuta optužnica, međutim sud mu je u nedelju odredio jednomesečni pritvor.

Haradinaj je rekao da je njega razrešio dužnosti sa ove pozicije da bi organima reda i zakona dao prostor da nepristrasno procesuiraju i sude slučaj.

„Danas sam zamenika ministra Ministarstva regionalnog razvoja, Musu Cenu oslobodio dužnosti. Odluka je doneta na osnovu sumnje da je u toku njegovog aktivnog mandata izvršeno (krivično) delo. Pozivam organe reda i pravosuđa da posao vrše odgovorno, u svakoj situaciji,“ rekao je Haradinaj.

Odmah je reagovao ministar regionalnog razvoja, Rasim Demiri, koji je rekao da se slučaj ne odnosi na aktivnosti zamenika ministra Cene u ministarstvu.

„Imajući u obzir izveštavanje medija, saopštenja pravosudnih organa u vezi sa slučajem, službene aktivnosti zaposlenih u MRR, a takođe, ne želeći da se mešam u posao pravosudnih organa, Ministarstvo regionalnog razvoja saopštava da se ovaj slučaj ne odnosi na aktivnosti zamenika ministra Cene u Ministarstvu,“ rekao je Demiri.

Osim Cene, Osnovni Sud u Prištini, odredio je pritvor i za druga dva lica.

Musa Cena, Hazir Šehu (Hazër Shehu) i Nusret Šalja (Nysret Šalja), sva trojica su iz Orahovca. Oni su uhapšeni u subotu i osumnjičeni su za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

Pročitajte još

„Slučaj ‘Mađuni’ najbolji primer zarobljene države“

Uhapšen Haradinajev zamenik ministra, policija potvrdila

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.