Haradinaj: Tribunal će biti osnovan u aprilu

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj kaže da je ovaj saziv skupštine preuzeo obavezu za formiranje „Specijalnog veća“ za ratne zločine, a da će taj proces, kako je rekao, biti završen tokom aprila.

Iako je rekao da bi bilo bolje da su prvo održani izbori a da se posle ide u ostale procese, ova ideja se nije svidela domaćim institucijama. 

Za to bivši premijer Haradinaj krivi premijera Hašima Tačija koga je takođe optužio i za prevremenu predizbornu kampanju. 

Haradinaj je ovo rekao na predavanju studentima koledža „Pjetër Budi“ u Prištini. 

„Želeo sam da izbori budu održani u februaru ili martu ove godine i da se novi saziv skupštine bavi obavezama i prema EULEX-u i sudstvu i ostalim temama. Nije pobedila moja ideja, pobedila je premijerova ideja da se izbori ne održe sada. A sada se čini da je završio taj posao i da čak može da se ide na izbore. Ubeđen sam da će tražiti da to bude gotovo do kraja aprila,“ rekao je Haradinaj. 

List „Tribuna“ prenosi da će specijalni sud biti medjunarodni mehanizam sličan tužilaštvu koje istražuje sumnje Dika Martija, Task-Forca specijalizovanog za istragu. Ova Task-Force je bila ”pro forma” pod kišobranom EULEX-a ali je imala sedište u Briselu. Slično će biti i sa Specijalnim sudom.

Tim koji se bavi pripremom suda koji će tretirati istragu sprovedenu po izveštaju Dika Martija će tokom ove nedelje imati sastanke u evropskim prestonicama. Ostalo je da se razrade još neki detalji o funkcionisanju specijlnog suda, ali je postignut dogovor oko najbitnijih pitanja. 

Specijalni sud će biti međunarodni mehanizam sličan tužilaštvu koje se bavi istragom sumnji Dika Martija, specijalnog Task-Forca za istragu. 

Ova Task-Force je bila „pro forma“ pod kišobranom EULEX-a ali je imala sedište u Briselu. 

Slično će delovati i Specijalni sud. 

„Specijalni sud je nastavak rada Task-Forca, tj. tužilaštva koje postoji a sada se formira sud“, rekao je za naš list izvor blizak timu koji priprema formiranje suda. 

Odmah posle ovih razgovora u evropskim prestonicama, evropski zvaničnici će tražiti od kosovskih institucija da izglasaju formiranje suda u paketu sa produžetkom mandata EULEX-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.