Haradinaj traži spomenik za "pale albanske borce" u Kosovskom boju

Nakon što je pre dva dana u Severnoj Mitrovici postavljen spomenik knezu Lazaru, koji će danas – na Vidovdan, i zvanično biti otkriven, predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, zatražio je danas izgradnju spomenika u "čast" i "sećanje na albansku vojsku i pale borce" u Kosovskoj bici. Spomenik bi trebalo da bude izgrađen tamo gde se bitka i odvijala, takođe je jedan od Haradinajevih zahteva.

"Bitka na Kosovu 1389. godine je jedan od najvažnijih datuma u istoriji Kosova i Balkana. Albanska vojska je u to vreme bila deo zajedničke koalicije naroda Balkana na Kosovu i zaštita zapadne civilizacije, a mnogi od njih su pali u bici na Kosovu. Albanci imaju udeo u istoriji i slavi ove bitke. U čast i sećanje na tu vojsku i pale borce u ovoj bici, predlažem izgradnju spomenika u oblasti gde se ona dogodila! Zato tražim od institucija Republike Kosovo realizaciju ovog projekta," napisao je Haradinaj na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Pročitajte još:

Vidovdan: Sa Severa Kosova knez Lazar od 8 metara s prstom ka Gazimestanu

Haradinajeva objava za sada ima preko 200 lajkova, a među komentarima ima onih na račun kosovske vlade za koju je jedan od korisnika naveo da joj nedostaje volje za ovakve projekte, ali se našao i onaj koji se tiče najnovijeg spomenika knezu Lazaru na Severu Kosova i Metohije.

"Šta čekate, Sloveni su podigli spomenik knezu gubitniku Lazaru usred Mitrovice," naveo je jedan od albanskih korisnika Fejsbuka.

 Kosovski boj (Bitka na Kosovu 1389.) jedan je od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji. On predstavlja centralni element u izgradnji postojećeg srpskog nacionalnog identiteta i kulture. Predstavlja se i kao simbol odbrane evropsko-hrišćanske vrednosti.

Sa druge strane, u novijem tumačenju albanske istorije i nekih stranih autora ističe se da su se i Albanci borili protiv tadašnje otomanske vojske, a pod komandom Kneza Lazara.

Kao jedan od "dokaza" za ovakve tvrdnje je i tumačenje da je jedna od centralnih figura Kosovskog boja – Miloš Obilić, u stvari, kako ova strana istoričara navodi – Miloš Kopilić (Millosh Kopilliq), za kojeg tvrde da je bio Albanac hrišćanske veroispovesti. Jedna od najpoznatijih savremenih albanologa, sociološkinja, novinarka i bivša službenica UN-a na Kosovu, Ane Dilelio (Ana Di Lellio), u svom delu "Polje vrana i bitka za Evropu", navodi da sećanje na kosovski boj kod Albanaca ne "živi kroz spomenike i literaturu", već je sadržano u usmenoj narodnoj tradiciji u kojoj se takođe slavi Miloš Kopilić koji je, kako ga ona predstavlja, kao albanski hrišćanin izvršio atentat na sultana Murata.

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.