Haradinaj-Stubla: Uz američko vođstvo do obostranog priznanja, omogućeno nam da pošaljemo predstavnika u Stejt department

Seljim Seljimi i Haradinaj Stubla sa Palmerom
FOTO: Seljim Seljimi/Fejsbuk

„Dijalog će samo pod američkim vođstvom imati potrebnu dinamiku i jasnoću da se okonča obostranim priznavanjem unutar postojećih granica“, rečeno je na današnjem sastanku kosovskog ministra pravde, Seljima Seljimija, ministarke spoljnih poslova Meljize Haradinaj-Stuble i zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Matjua Palmera, saopštila je danas Haradinaj-Stubla.

Kosovski ministri borave ove nedelje u Vašingtonu. U toku današnjeg dana sastali su se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Metju Palmerom.

Haradinaj Stubla je nakon ovog sastanka poručila ujedno da će „Kosovo po prvi put u istoriji imati mogućnost da uputi svog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova u Stejt department”, kao i da joj je to potvrdio Palmer.

„Bliska koordinacija naše spoljne politike sa Sjedinjenim Državama i profesionalizacija spoljne službe prema najvišim međunarodnim praksama ostaju naš prioritet”, istakla je Haradinaj Stubla.

Kosovski ministar pravde se takođe oglasio na svom Fejsbuk profilu po završetku sastanka, naglašavajući da je „Kosovo posvećeno strateškim interesima prijateljske države” te da smatra da je bez „američke koordinacije i garancije teško postići bilo kakav trajan sporazum sa Srbijom“.

Seljimi je dodao da je na sastanku razgovarano i o „intenziviranju državne agende Kosova“ u približavanju evroatlantskoj porodici i napretku u jačanju vladavine zakona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.