Haradinaj obišao grobove "kosovskih heroja": "Amanet da budemo beskompromisni u odbrani države"

Dva dana nakon povratka na Kosovo, bivši vođa "Oslobodilačke vojske Kosova" i lider Alijanse za budućnost Kosova danas je obišao nekoliko mesta koja za kosovske Albance predstavljaju ključne tačke novije istorije i borbe koju je vodila "Oslobodilačka vojska Kosova".

Haradinaj je odao počast nad grobom prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove u Prištini, posetio je porodičnu grobnicu porodice Jašari u srbičkoj opštini, grob – kako ga Albanci smatraju, "prvog komandanta OVK" – Zahira Pajazitija, po kome sada nosi naziv centralni trg u Prištini, obišao je Meju i rodno Glođane.

Svuda su ga, kako kosovski mediji javljaju, dočekale velike grupe ljudi i priredile mu još jedan "veličanstven doček".

"Obaveštavamo vas da je ovo naša zemlja, naša zemlja se ne daje nikome, jer nemamo zemlju za opraštanje," rekao je pred svojim sunarodnicima Haradinaj, javili su kosovski mediji.

Nakon ovih poseta, ostavio je i poruku na svojoj Fejsbuk stranici:

"Ostavili su nam amanet da budemo beskompromisni u odbrani zemlje i naših vrednosti. Njihova žrtva za slobodu i zemlju je ono što određuje naš put napred! Poklanjam se nad grobom istorijskog predsednika Ibrahima Rugove, u Memorijanom kompleksu – heroju, Ademu Jašariju, nad spomenikom heroja Zahira Pajazitija, u Meji bola i ponosa i na kraju u kompleksu mojih saboraca u Glođanu. Samo oni koji zaboravljaju – ponavljaju istoriju! Ostaće naši heroji slobode, amanet koji nikad nećemo zaboraviti!"

Haradinaja su i preksinoć u Prištini dočekale hiljade ljudi. "Najgorem protivniku – Srbiji – potrebno je pokazati gde joj je mesto, kao što su to učinili Hrvati," rekao je tada. Takođe je ponovio: "Ideja da budem isporučen Srbiji poziva na rat", te da su Vučić, Dačić i, kako je rekao – "njihov otac – Milošević" – "počinili zločine na Kosovu".

Ramuš Haradinaj, oslobođen je u četvrtak u apelacionom sudu u Kolmaru, u Francuskoj, u kojoj je proveo skoro četiri meseca nakon što je 4. januara uhapšen  na granici Švajcarske i Francuske – na švajcarskom aerodromu u Bazelu, u francuskom delu, po Interpolovoj poternici iz Srbije. Francuska je tako odbila zahtev koji je Srbija u međuvremenu uputila  za njegovo izručenje. Srpski premijer-predsednik Aleksandar Vučić istog dana odluku francuskog suda okarakterisao je kao "sramnu, skandaloznu, protivpravnu i apsolutno nepravičnu". Francuski sud je u svojoj odluci naveo, pored toga da Srbija nije poštovala peroceduru i da da bi Haradinajevo izručenje Srbiji moglo da prouzrokuje "izuzetno ozbiljne posledice po njegovu ličnost, pre svega zbog njegove uloge u oružanom sukobu i u političkom životu Kosova, kao i zbog njegovog državljanstva Kosova – države koju Srbija ne priznaje".

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.