Haradinaj: Kurti hteo da preda Sever; Kurti: Sever bio ugrožen kada se Haradinaj sastajao sa Radoičićem


Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj optužio je danas Kurtijevu vladu da je namerno sprovela poslednje dve policijske akcije, kako bi, tvrdi, predala Sever Kosova. Kosovski premijer, sa druge strane, tvrdi da je Sever bio ugrožen kada je Haradinaj u svojstvu premijera, u svoju kancelariju primio potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića.

U Prištini se danas održava sednica kosovske skupštine na kojoj se, između ostalog, razgovaralo o poslednjim dešavanjima na Severu Kosova, tj. blokadi prelaza na Jarinju i Brnjaku, a potom i akciji u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, tokom koje je došlo do sukoba između građana i kosovskih specijalaca.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, kazao je danas u kosovskom parlamentu da je Kurtijeva vlada namerno sprovela ove operacije, a s ciljem predaje Severa Kosova.

„Operacije su sprovedene namerno radi predaje Severa Kosova“, kazao je Haradinaj, i dodao da je nakon dve policijske operacije Kosovo postalo slabije.

„Tokom perioda kroz koji prolazimo, videli smo dve policijske operacije na severu zemlje. Nakon ove dve operacije došlo je do pogoršanja stanja reda, zakona o bezbednosti i slabljenja vladavine prava. Dakle, nakon što je dva puta Kosovo delovalo na Severu sa sopstvenom policijom, oba puta smo izašli slabiji“, naglasio je ovaj poslanik AAK.

Kaže da su prvi put policajci držani kao taoci na carinskim punktovima na Jarinju i Brnjaku, te dodao da čak jedan policajac koji je bio bolestan nije mogao da bude prebačen u bolnicu.

„Nakon što ste dva puta u iznosu od 11 miliona platili struju za Sever, zašto bi kriminalne grupe trebalo da drže našu policiju kao taoce? Prethodnih dva puta našoj policiji nije smeo niko da stane na put na Severu“, ocenio je Haradinaj.

Povodom optužbi Haradinaja potom je reagovao kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji takođe prisustvuje sednici.

Za razliku od Haradinaja tvrdi da na Severu Kosova danas zapravo ima više zakona i reda nego ikada pre, tj. od proglašenja nezavisnosti.

„Na Severu nema barikada. Sever je bio ugrožen kada je poslanik Haradinaj čekao zločinca Radoičića u njegovoj kancelariji. Opasnost je došla od džentlmenskih poslova sa kriminalcima. Ovo se javno dogodilo u julu 2018. godine“, rekao je Kurti na sednici kosovske skupštine, prenosi RTK.

On je naglasio da policija ne ugrožava Sever, većsu , kako kaže, kriminalci povezani sa političarima.

„Moral policije je veoma visok i beskorisno je da napadate policiju. Moral policije je neprikosnoven, a vi pokušavate da napadnete njihov moral da biste otišli ​​na sever“, naglasio je Kurti.

Haradinaj je potom uzvratio.

„Zanimljivo je da smo političari. Verujem policiji, bojim se vas jer smo namerno zauzeli sever”, poručio mu je.

Na današnjoj sednici kosovskog parlamenta poslanici su podržali inicijativu poslanice Samoopredeljenja, Vasfije Krasnići, za pravdu za žrtve seksualnog nasilja tokom rata.

Krasnići je na sednici u ruci držala list sa natpisom „realllyforherjustice“, zatraživši pravdu za žene koje su silovane tokom ratova na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, piše KosovaPress.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.