Haradinaj: Ko god ide putem razmene teritorija priprema rat na Balkanu; u završnoj fazi dijaloga Tramp, Makron i Merkel

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Premijer Ramuš Haradinaj govorio je o dijalogu sa Srbijom. On je rekao da bi za postizanje završne faze, što je, prema njegovim rečima, recipročno priznanje, trebalo da pomognu i da se uključe najveći svetski lideri kao što su Donald Tramp, Angela Merkel i Emanuel Makron.

"Tražim da pređemo u završnu fazu, u pitanje međusobnog priznanja, a ne da to izostane. Tražio sam pomoć Amerike," rekao je premijer.

Haradinaj o razmeni teritorija: Ko god ide ovim putem priprema rat na Balkanu

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Ramuš Haradinaj ocenio је da je ideja razmene teritorija, unutar dijaloga Kosova i Srbije – pogrešna:

"Ne verujem da je razmena teritorija rešenje. Razgovarao sam sa braćom iz Preševa i objasnio zašto to nije rešenje. To je velika greška, veliki rizik. Kad god da se o tome razgovara, to je vraćanje unazad, ne samo za Kosovo, nego i za region.

Svako ko ide ovim putem priprema novi rat na Balkanu."

Što se tiče povlačenja Srpske liste iz koalicije u vladi, prvi čovek vlade rekao je da će da radi na njihovom povratku:

"Srpska lista je ponudila ostavku koju nisam prihvatio. Imaćemo intenzivnu komunikaciju kako bi se sagledala mogućnost njihovog povratka u vladu.

Nema zahteva sa njihove strane. Ovo više ima veze sa hapšenjem Marka Đurića."

Haradinaj je takođe rekao da hapšenje Đurića, nakon što je ušao na Kosovo bez dozvole, ima pravnu osnovu i da je važno da se izbegnu incidenti velikih razmera.

Međutim, premijer je rekao da je tako nešto teško izvodljivo, ukoliko američki predsednik Donald Tramp, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nisu uključeni u donošenje odluka.

"Nikada nisam bio u potpunosti uveren da ćemo, kada sprovedemo te poslove (sporazume) – da pređemo u završnu fazu, jer konačna faza zavisi od političke volje velikih donosilaca odluka. Za završnu fazu, predsednik Tramp bi trebalo da ima vremena da se pozabavi Kosovom, i kancelarka Merkel i predsednik Makron," rekao je premijer.

On ne očekuje da će ishod svih sporazuma koje su Kosovo i srpska strana dogovorili u Briselu dovesti do priznanja između dve zemlje, ukoliko svetske sile ne budu direktno uključene u medijaciju.


KoSSev: Srpski predsednik, Aleksandar Vučić, upravo se sutra sastaje sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, kako bi, kako je sam najavio, razgovarao sa njom o Kosovu i Metohiji. Najavljen je i razgovor sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom, kao i sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.