Haradinaj: Epilog poznat

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Kandidat za premijera kosovske vlade Ramuš Haradinaj smatra da će se sutrašnja konstitutivna sednica Kosovske skupštine završiti neuspehom da se izabre kandidat DPK i da će se potom preći na izbor kandidata koalicionog bloka koji čine Demokratski savez Kosova, (DSK) – Alijansa za Budućnost Kosova (ABK) – Inicijativa za Kosovo, (IK) i Samoopredeljenje.
 
On je posle sastanka koalicije DPK-DSK-IK i Samoopredeljenje rekao da je koalicioni blok spreman za sutrašnju sednicu, ali da još nije dobio zvaničan odgovor Srpske liste koga će podržati.
 
”Kandidat DPK neće imati glasove. Čekamo tačku 126 odluke Ustavnog suda kada DPK ne uspe, kako bi išli na tačku 127”, kazao je on. 
 
Haradinaj je rekao da od Liste Srpske nisu dobili zvanični odgovor koga će da podrže. 
 
”Nismo dobili zvaničnu odluku od Liste Srpska koga će podržati sutra na sednici”, rekao je Haradinaj, dodajući da je lista Srpska dobrodošla u novu Vladu Kosova.
 
Haradinaj smatra da lista Srpska ima samo jedno rešenje, a to je da budu deo Vlade koji bi formirao Postizborni blok i Samoopredeljenje.
 
”Učesće Srpske liste u vlasti je dobrodošlo u svakoj situaciji, a tako predviđa i Ustav. U interesu Kosova je dalja integracija Srba, kako u unutrašnjosti Kosova, tako i u severnom delu”, smatra lider Alijanske za budućnost Kosova i dodaje da se se ne radi o željama ko sa kime hoće, nego koje je realno rešenje, a u ovom slučaju treba da shvate da nemaju mnogo rešenja.
 
”Jedino rešenje je učešće u vlasti sa koalicijom DSK, ABK Inicijativa i Samoopredeljenja”, podvukao je lider ABK-a.
 
Tačka 126. odluke Ustavnog suda kaže da u slučaju da najveća parlamentarna grupa (DPK) ne uspe da izabere predsednika skupštine, onda na snagu stupa tačka 127. u kojoj se kaže da je zadatak poslanika Skupštine Kosova da nađu rešenje i biraju predsednika u skladu sa pravilnikom o radu Skupštine Kosova i dispozitivima zakona i Ustava Kosova, navela je prethodno koalicija. 
 
Lista Srpska je 17. jula podržala Isu Mustafu za predsednika Skupštine Kosova, ali uključivanjem i Samoopredeljenja u koalicioni blok sa DSK-ABK-IK situacija se iskomplikovala, između ostalog zbog zahteva Samoopredeljenja da se revidira Briselski sporazum i odbijanja da dijalog vodi sa Beogradom.
 
Srpska lista spremna je da učestvuje u budućoj kosovskoj vladi u kojoj neće biti predstavnika pokreta Samoopredeljenje, dogovoreno je danas na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosova i premijera Aleksandra Vučića.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.