Hadžiju: Vizna liberalizacija dodatno će omogućiti medicinskom osoblju i lekarima da nađu posao u evropskim bolnicama

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran; jučerašnje izdanje)

300 lekara napustilo je svoja radna mesta, jer većina diplomiranih lekara i specijalista nema interes od rada u bolnicama na Kosovu, a 80 odsto lekara je nezaposleno. Uslovi rada koji se nude nisu kako oni žele. Ista zabrinjavajuća situacija je i sa medicinskim sestrama, koje stiču diplome i odlaze u inostranstvo, da traže posao sa boljim uslovima.

Zdravstveni sistem na Kosovu uskoro će se suočiti sa ozbiljnom krizom medicinskog osoblja, saopštavaju Udruženje lekara i Udruženje medicinskih sestara Kosova.

Prema njihovim rečima, do sada nisu ozbiljno shvatani njihovi zahtevi zbog uslova u kojima radi medicinsko osoblje.

Predsednik Lekarske komore na Kosovu, Pleurat Sejdiu, rekao je za KosovaPress da je problem odlaska lekara u poslednjih pet godina sve veći.

Sejdiu je kazao da razlog migracije lekara ne leži u platama, već su, prema njegovim rečima, na prvom mestu nezaposlenost i uslovi rada.

Prema njegovim rečima, u klinikama na Kosovu najveća je potreba za anesteziolozima, a zbog nedostatka lekara mnogi sektori morali su da se zatvore.

Predsednica Komore medicinskih sestara na Kosovu Nedžmije Gora kaže da kada je reč o medicinskim sestrama na Kosovu postoji dosta nezadovoljstva, počev od malih plata pa do neplaćenog rada vikendom.

„Sestrinstvo se obučava ovde samo za migraciju u inostranstvo, a ne za zapošljavanje“, kazala je Gora.

Član stranke PDK, a ujedno i član parlamentarnog odbora za zdravstvo, Bekim Hadžiju, opisao je 2023. godinu kao godinu neuspeha u zdravstvenom sektoru.

On kaže da aktuelna vlast nije u stanju da izađe na kraj sa zahtevima zdravstva i da se takva situacija ne može ni popraviti.

Smatra da će sada dodatno liberalizacija viza omogućicti lekarima i medicinskim sestrama da nađu posao u evropskim bolnicama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.