Gvineja Bisao priznala Kosovo na latinici, ne i na ćirilici

Slučaj Gvineje Bisao samo je poslednji u nizu primera da su podaci o zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova različiti u Prištini i u Beogradu. Ipak, ovo je prvi put da odgovor na to pitanje zavisi od toga da li ga tražite na ćirilici ili na latinici.

Prema podacima objavljenim na Internet stranici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Gvineja Bisao je priznala Kosovo 14. januara 2011. godine i nalazi se na 74. mestu od ukupno 107 zemalja, ali samo ukoliko ste stranicu otvorili na latinici.

Ako se na istoj stranici opredelite za ćirilično pismo, otvoriće se spisak na kojem takođe ima 107 zemalja, ali nema Gvineje Bisao. Umesto te zapadnoafričke države broj popunjava, na pretposlednjem mestu, Singapur koga nema na spisku koji se otvara sa latinične stranice Kancelarije za KiM.

Premijer Gvineje Bisao, Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016., izjavio je u petak u Beogradu da on nije video nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da se ne zna da li je Gvineja Bisao priznala Kosovo, ali da je siguran da, čak i ako je prethodna vlast to možda učinila, sadašnja vlast ne stoji iza toga.

U isto vreme, mediji u Prištini objavili su faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova koju je potpisao tadašnji, sada pokojni predsednik države, kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova, Vljore Čitaku, dok prima tu notu.

N1/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.