Gutereš: Završena je era klimatskog zagrevanja – došla je era ključanja planete

Antonio Guterres
Foto: Time Magazine

Završena je „era klimatskog zagrevanja i došla je era ključanja planete“, rekao je juče generalni sekretar UN Antonio Gutereš i izneo da će ovogodišnji jul biti najtopliji mesec od kada se meri temperatura.

„Nije potrebno da čekamo kraj meseca da to znamo, osim ako se ne dogodi mini ledeno doba narednih nekoliko dana, jul 2023. će probiti sve rekorde“, rekao je Gutereš novinarima.

„Klimatske promene su tu, i to je zastrašujuće. I to je tek početak. Era klimatskog zagrevanja je završena i umesto nje je došla era ključanja planete“, konstatovao je on.

On je rekao da je ovo leto svirepo za velike delove Severne Amerike, Azije, Afrike i Evrope, a da je za celu planetu to „katastrofa“.

Gutereš je dodao da naučnici bez dvoumljenja smatraju da je čovečanstvo odgovorno za to, i rekao da je jedino iznenađenje velika brzina promena.

„Posledice su jasne i tragične: deca koju su odnele monsunske kiše, porodice koje beže od požara, radnici koji se onesvešćuju pod gorućom vrućinom“, rekao je šef UN.

On je ponovio svoje stalne pozive da se deluje radikalno i hitno, i ponovo oštro kiritkovao sektor proizvodnje fosilnog goriva.

„Vazduh se ne može disati, vrućina je nepodnošljiva, a nedopustivi su nivo profita sektora fosilnih goriva i klimatsko nedelovanje“, rekao je on.

Rekao je da političke vođe treba da predvode i da prestanu oklevanja i izgovori, i čekanje da neko drugi prvi nešto uradi.

Gutereš, koji će u Njujorku u septembru biti domaćin samita o klimi, poziva razvijene zemlje da preuzmu obavezu da dostignu „karbonsku neutralnost“ što je moguće bliže 2040. godini, a zemlje u brzom razvoju što je bliže 2050. godini.

„Dokazi su svuda; čovečanstvo je izazvalo razaranje. To ne treba da podstakne očaj, već akciju“, rekao je Gutereš.

„Još možemo sprečiti najgore. Ali za to treba da pretvorimo jednu godinu jake vrućine u godinu jake ambicije“, dodao je on.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.