Gulen škole na Kosovu neće biti zatvorene

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na Kosovu i u Albaniji Gulen pokret je izgradio mrežu škola – od nižih, preko turskih koledža, do najviših, kao što su univerziteti, kojim upravljaju Turgut Özal Education Company i Fondacija Gulistan.

To je mreža škola koju finansira Fetulah Gulen čije izručenje zvanična Ankara traži od Amerike i koji se tereti da je glavni pokretač vojnog puča u Turskoj.

Somalija je prekinula rad škole koja je bila povezana sa grupom koja je pokušala da izvede puč u Turskoj u petak, dajući istovremeno osoblju ove škole nedelju dana da napusti zemlju.

Taj korak je preduzet na zahtev turske vlade.

Međutim, kosovske institucije ne ukazuju na to da je takav zahtev upućen Kosovu od strane turske izvršne vlasti.

Iz Kancelarije premijera nisu odgovorili, već su uputili na Ministarstvo prosvete, ali ministar Arsim Bajrami nije odgovorio Tribuna Channel-u u vezi sa tim da li postoji mogućnost intervencije u kosovskom obrazovnom sistemu.

Prema rečima poznavaoca okolnosti u obrazovanju na Kosovu, Dukađina Pupovcija, postoje škole koje su "inspirisane" učenjima Fetulaha Gulena, kao što postoje škole koje su u sprezi sa različitim sektama i religijama. To su privatne škole i ljudi šalju svoju decu u njih dobrovoljno, iako imaju i druge izbore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.