Grenel pozvao Srbe da glasaju za Trampa, Bajdena optužio da je „ignorisao Zapadni Balkan“

„Hajde da damo Trampu još četiri godine“, poručio je Srbima u Americi izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, uoči predsedničkih izbora u SAD-u. Kaže da Tramp ima „drugačiji pristup“ te da će se kroz ekonomski progres u odnosu Beograda i Prištine doći do progresa i u političkom smislu. Sa druge strane, optužio je demokratskog kandidata za predsednika, Džoa Bajdena, da za osam godina koliko je bio na funkciji potpredsednika „ništa nije uradio za zapadni Balkan“, te da je region bio „ignorisan“.

U gostovanju na Srpskom radiju Čikago, a tokom poslednjih dana predizborne kampanje, Grenel je podsetio na to da su u septembru u Beloj kući potpisana dokumenta od strane predsednika Srbije i kosovskog premijera koja su u svetu predstavljena kao Sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Naznačio je da će projekti njime dogovoreni povući američke investicije u vrednosti od više od 1 milijarde dolara.

„Mislim da će to biti neverovatna prilika za ceo region da se približi Americi i da postanemo bolji saradnici i prijatelji kroz trgovinu“, izjavio je.

Kaže da je ideja američkog predsednika uzdizanje ekonomija i jačanje privatnog sektora, ali i dodaje da se do potpisivanja samog sporazuma ne bi došlo da nije bilo Trampa.

Tramp razmišlja drugačije, kaže Grenel i dodaje da on nije želeo da se u Beloj kući razgovara o „istim političkim problemima“, već da je želeo da u region dovede američke investitore i ujedno stvori mogućnost za zapošljenje mladih ljudi.

Upravo zbog toga kaže da SAD stvara pritisak – kako na Beograd, tako i na Prištinu, a da bi se sprovele dogovorene tačke sporazuma.

Na navode lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, koji je ujedno pozvao Albance u SAD-u da glasaju za Džoa Bajdena, da će Kosovo, ukoliko implementira sporazum dogovoren u Vašingtonu „postati kolonija Srbije“, Grenel je poručio da Tramp veruje da će ekonomski progres dovesti i do političkog.

Sa druge strane, kaže da Džo Bajden tokom osam godina na funkciji potpredsednika „ništa nije uradio za Zapadni Balkan“.

„Region je bio i te kako ignorisan, tako da znamo šta bi se dogodilo, vratili bi se svojim istim političkim razgovorima koji ne dovode do toga da se mladi ljudi zaposle“, opisao je svoje viđenje budućih događaja ukoliko na izborima pobedi demokratski kandidat.

Dodao je da ipak postoji dosta kritika na račun Trampovog sporazuma, a da Vašington do tada „nije znao šta da radi“.

Kaže da se raduje nastavku saradnje sa Srbima i zvaničnim Beogradom, ali i da se nada da će Srbi koji žive u Americi dati podršku Trampu za još jedan mandat.

„Neka oni rade šta hoće, mi nismo EU“

Na pitanje da prokomentariše izjavu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da se dijalog vodi pod okriljem EU, Grenel navodi da SAD nisu EU.

„Neka oni rade šta hoće, mi nismo EU, fokusirani smo na ekonomski razvoj. Amerikanci to rade veoma dobro, Donald Tramp više nego odlično, zato radimo na ekonomskoj normalizaciji, koncentrišemo se na to da više radimo, a manje pričamo, uzbuđeni smo zbog akcije i da realizujemo projekte na dobrobiti stanovništva“, rekao je Grenel.

„Obe strane su uzbuđene, mi smo uzbuđeni, pustili smo EU da vodi političke razgovore kada i kako hoće“, dodao je.

„Mislim da Tramp zaslužuje glas svih, vredno je radio za njih i moramo da mu pružimo podršku. Tako da hajde da damo Trampu još četiri godine“, dodao je Grenel.

U Americi se danas održavaju predsednički izbori. Trampov izaslanik, kao i sam Tramp, u prethodnim danima je obilazio savezne države gde su održavani predizborni skupovi.

Pre svega desetak dana Grenel je boravio u Viskonsinu i Ilinoisu, gde se sastao sa predstavnicima srpskih zajednica iz ovih država.

U organizaciji inicijative „Srbi za Trampa 2020“, potom je prisustvovao i liturgiji u crkvi Svetog Save u Milvokiju.

Osim što se sastao sa Srbima, Grenel je nedavno boravio i u poseti Detroitu gde je razgovarao sa privrednim i verskim vođama albanske zajednice.

Potom se oglasio na društvenim mrežama uz poruku da su mu Albanci rekli da će glasati za Donalda Trampa.

Sa druge strane, svoje predizborne aktivnosti sprovodio je i Trampov protivkandidat – demokrata Džo Bajden.

Za razliku od Trampa koji je u svojim obraćanjima u sklopu kampanje često govorio o Beogradu i Prištini te o tome da je „sprečio“ višedecenijsko, pa čak u jednom obraćanju i viševekovno „međusobno ubijanje“, Bajden se nije toliko osvrtao na Zapadni Balkan.

Međutim, nedavno je u javnost dospeo navodni dokument u kojem je izneta vizija ovog demokratskog kandidata o odnosima Amerike sa Kosovom i Albanijom.

Deo dokumenta odnosi se na predizborna obećanja Albancima ukoliko bude bio izabran za predsednika, a među kojima su ta da će preokrenuti „neuravnotežen pristup Trampove administracije prema Kosovu i Srbiji i ponovo uspostaviti pošten i pravičan odnos“, da će „ohrabriti EU da odobri viznu liberalizaciju Kosovu i raditi na postizanju rešenja u dijalogu kojim će se poštovati teritorijalni integritet Kosova i koje će dovesti do punog uzajamnog priznanja“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.