Grenel još jednom: Kurti je stalno protiv Amerike, biće i protiv Bajdena

Grenel Kurti
Foto: Gazeta Express

Kurti je stalno protiv Amerike, a sada će biti i protiv novog američkog predsednika, Džozefa Bajdena, ocenio je nekadašnji specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Grenel je na svom Tviter nalogu izneo viđenje da je lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, zapravo bio protiv više američkih predsednika počev od Bila Klintona.

„Aljbin Kurti je bio protiv Bila Klintona u Rambujeu. Kurti je bio protiv Džordža Buša u Beču. Kurti je bio protiv Baraka Obame i Džoa Bajdena po pitanju demarkacije. Kurti je bio protiv Donalda Trampa zbog ekonomske normalizacije. Sad će biti protiv Džoa Bajdena. Kurti je stalno protiv Amerike“, napisao je Grenel na Tviteru.

U još jednoj objavi na ovoj društvenoj mreži, Grenel se osvrnuo i na Izrael, rekavši da Kurti i njegov pokret veruju da je on izgrađen vršenjem zločina.

„Aljbin Kurti i njegova stranka LVV veruju da je Izrael izgrađen vršenjem zločina. I kaže da su SAD i Velika Britanija podržale ovaj zločin.

Uprkos navodima Grenela da će Kurti biti protiv novog američkog predsednika, Kurti je zapravo nakon inauguracije Bajdena poručio da će slediti njegova uputstva suočavajući se sa uobičajenim izazovima.

“Dok budete preduzimali korake kod kuće da prevaziđete podele i izlečite svoju naciju, vaši saveznici u inostranstvu će se ugledati na vaše smernice i korake dok se suočavamo sa zajedničkim izazovima”, naveo je tada u svojo čestitki.

Grenel je i u utorak dve objave na Tviteru posvetio Kurtiju. U jednoj je takođe poručio da je Kurti oduvek bio protiv Amerike i bivših američkih predsednika, a u drugoj podsetio na bacanje suzavca od strane aktivista Samoopredeljenja, uključujući i samog Kurtija u Skupštini Kosova.

„Aljbin Kurti je bacao suzavac u Kosovski parlament s ciljem da demarkaciju sa Crnom Gorom koju je podržao predsednik Obama. Džo Bajden je takođe pozvao Kurtija u to vreme da podrži demarkaciju – a on je umesto toga pribegao terorizmu“, objavio je Grenel.

Ovo nije prvi put da Grenel iznosi kritike na račun, po svemu sudeći, budućeg kosovskog premijera, ali i nije prvi put da je rekao da je Kurti protiv SAD.

Istu poruku poslao je septembra meseca 2020. godine, a ubrzo nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, kada je Kurtijev pokret, koji je tada bio u opoziciji, kritikovao sadržaj dokumenta koji je tadašnji premijer, Avdulah Hoti potpisao u Vašingtonu.

Osim niza kritika, između ostalih – da je Srbija ta koja je ovim sporazumom pobedila, a Kosovo izgubilo, Kurti je ujedno naglasio da obaveze koje je tada Hoti preuzeo ne obavezuju Samoopredeljenje kada bude došlo na vlast.

Neslaganja između Kurtija i Grenela zapravo kreću još od ranije – početka prošle godine kada je Kurti nešto više od pedeset dana vršio funkciju premijera.

Kurti je tada insistirao na tome da takse prema Srbiji i Bosni i Hercegovini ostanu na snazi, čemu se otvoreno protivio Grenel, poručivši, između ostalog, da podrška SAD Kosovu upravo zavisi od ovog poteza.

Ubrzo nakon što je pala Kurtijeva vlada, a na osnovu inicijative za izglasavanje nepoverenja njegovog bivšeg koalicionog partnera – LDK, na meti kritika ove stranke sada se našao upravo Grenel.

Kurti ga je u više navrata optuživao da je zajedno sa LDK koordinisao poteze u vezi inicijative.

Kazao je i da je njegova vlada srušena samo zato što se „Grenelu žuri da se potpiše dogovor sa Srbijom“ i optužio ga je da je stao na stranu „korumpiranih političara“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.