Kosovski mediji: Granica Kosovo-Albanija nije ukinuta 2. aprila, Albanija odustala zbog zahteva EU

Foto: Kosovo 24 sata

Izvor: Kosovo 24 sata

Drugi april je nazvan „istorijskim danom“, danom kada je trebalo ukloniti granicu između Kosova i Albanije. To je bilo obećanje dve vlade, kosovske i albanske.

Međutim, Albanija je odustala od sporazuma za ukidanje granica. A krajem marta, premijer Ramuš Haradinaj je rekao da se to dogodilo zbog obaveza koje Albanija ima sa EU.

Građani kažu da ne treba da postoji granica između ove dve zemlje, ali su izgubili poverenje u institucije.

“Ovo je već kasno, to je trebalo da se uradi mnogo ranije, nema potrebe ovde da se čeka. Da verujemo… izgubili su nam nadu za sve, čekamo kao i uvek”, rekao je jedan od građana dok je čekao na granici.

Opozicija u Prištini kaže da je reakcija EU razlog zašto je granica još uvek tu.

Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja kaže da je i sam imao priliku da razgovara u Briselu i Prištini sa međunarodnim predstavnicima koji su rekli da ukidanje granica predstavlja veliki problem, prenosi KTV.

“Zvaničnici Evropske unije tvrde da će takav postupak vratiti unazad i status kandidata Albanije za punu integraciju u Evropskoj uniji, ali i fazu u kojoj je trenutno Kosovo”, rekao je Konjufca.

Kosovo 24 sata

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.