Gradonačelnik Severne Mitrovice demantuje da srpski MUP i civilna zaštita "paze" mostove: Zlonameran pokušaj eskalacije nasilja

Usled poslednjih incidentata u Kosovskoj Mitrovici, na mostovima na Ibru je povećano prisustvo Kosovske policije i KFOR-a, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku gradonačelnika severnih opština, srpskog ministra u kosovskoj vladi Ljubomira Marića sa šefovima tri ključne međunarodne misije na Kosovu – KFOR-a, EULEX-a, i EU. Sloboda kretanja je istovremeno sačuvana, a KFOR i Kosovska policija reagovaće samo u slučaju pokušaja novih incidenata. Srbi su na ovom sastanku zatražili i da se počinioci napada na 17-godišnjeg Nikolu Saveljića što pre pronađu. Na sastanku se nije pominjalo angažovanje Kosovskih bezbednosnih snaga, već se poziv za veće angažovanje bezbednosnih struktura na Severu odnosio isključivo na KFOR i KPS. Ovaj sastanak je usledio nakon, takođe, jučerašnjeg sastanka Marića, Rakića i predsednika privremenog organa opština Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića sa vrhom Kosovske policije za sever, na kojem je zaključeno da je upravo nenalaženje krivca za napad na Saveljića dovelo do niza drugih incidenata. Međutim, agencija "Kosovapress" je danas javila da je na tom sastanku juče donešena odluka da će, uz Kosovsku policiju, pripadnici civilne zaštite, kao i drugih ljudi iz srpskog MUP-a, od danas 24 sata dnevno pratiti "ulaz i izlaz svakog pojedinca i vozila koje prelaze sa severa na jug i obrnuto" preko četiri mosta koji povezuju Severnu i Južnu Mtrovicu. Ove navode demantovao je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, koji je upozorio na opasnost od eskalacije tenzija usled ovakvog načina izveštavanja i hitno pozvao kosovski Savet za štampu i ostale nadležne kosovske i međunarodne institucije i predstavnike da "promptno reaguju u vezi sa netačnim, zapaljivim i evidentno zlonamernim navodima" ove agencije. Za sutra su u Prištini najavljene i demonstracije opozicije koje su, kada su u januaru u dva navrata bile organizovane, rezultirale erupcijom nasilja.

"Ova agencija lažno je navela u svom današnjem članku 'Ilegalno prate mostove 24 sata u Mitrovici' da će pripadnici severne policijske stanice Kosovske policije, civilne zaštite i srpskog MUP-a, od danas, 24 sata dnevno 'pažljivo pratiti ulaz i izlaz svakog pojedinca i vozila koji prolaze sa severa na jug i obrnuto', te da je ovakav plan donešen juče u Kancelariji Vlade Srbije u Severnoj Mitrovici," naveo je Rakić u saopštenju za štampu, dostavljenom redakciji KoSSeva.

"Istina je da sam ja, zajedno sa gradonačelnicima iz ostalih severnih opština, rukovodstvom Kosovske policije za Sever i ministrom za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, gospodinom Ljubomirom Marićem, juče, kasno popodne, imao sastanak sa komandantom KFOR-a, generalom Frančeskom Paolom Filjuolom, šefom EULEX-a, gospodinom Gabriele Meučijem i šefom Kancelarije EU na Kosovu, gospodinom Semjuelom Žbogarom, ovde, u tzv. EU kući u Severnoj Mitrovici, te da smo svi, krajnje zabrinuti za situaciju u našem gradu usled narastanja tenzija u poslednjih sedam dana, doneli jednoglasnu odluku da se, uz Kosovsku policiju, poveća budnost i pažnja i međunarodnih snaga bezbednosti," dodao je. 

Nije pominjano angažovanje KBS

na Severu

"Na sastanku se nije pominjalo angažovanje Kosovskih bezbednosnih snaga, već se poziv za veće angažovanje bezbednosnih struktura na Severu odnosio isključivo na KFOR i KPS", rekao je u izjavi za KoSSev srpski ministar u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić, a na naše pitanje jesu li srpski predstavnici tokom jučerašnjeg sastanka sa čelnicima međunarodnih msiija, uključujući i KFOR, postavili pitanje o angažovanju KBS na severu, čijih 17-25 pripadnika jedinica za pretragu i spasavanje u vodi već nedelju dana traga za nestalim 17-godišnjim albanskim mladićem S.A., a čije je angažovanje odobrio komandant KFOR-a, Frančesko Paolo Filjuolo.

Rakić je naglasio da nijedna druga struktura ne može da obavlja bezbednosni zadatak, te da su, u skladu sa Briselskim sporazumom, raspuštene strukture civilne zaštite i srpskog MUP-a.

"Netačno je i to da mere bezbednosti o kojima smo se juče dogovorili sa našim međunarodnim partnerima podrazumevaju, kako ova agencija opisije – 'kontrolu svakog pojedinca i vozila koja saobraćaju preko glavnog mosta'. Niti smo to tražili, niti je iko takvu odluku doneo. Naglašavam da na mostovima koji povezuju Južnu i Severnu Mitrovicu postoji sloboda kretanja," naglašava dalje Rakić.

Mera bezbednosti za građane u ovom trenutku podrazumeva veće prisustvo pripadnika KFOR-a i Kosovske policije na mostovima, dok se saobraćaj nesmetano odvija, u šta se svako može uveriti u bilo koje doba. Pripadnici KFOR-a i Kosovske policije reagovaće samo u slučaju pokušaja novih incidenata, navodi se dalje u saopštenju. 

"Jedini cilj ove mere jeste želja i namera da se spreči moguća eskalacija nasilja usled serije incidenata i nesrećnih okolnosti koje su pogodile naš grad u proteklim danima, u čemu imam potpuno razumevanje i svog kolege sa juga – gospodina Agima Bahtirija," takođe je naveo Rakić, podsetivši da niko ne želi da se ponovi slučaj mladog Nikole Saveljića – "da neko iz čista mira, ili mržnje, ili netrpeljivosti normalizacije situacije u turbulentnoj Mitrovici, pređe most, nožem ubode i pokuša ubistvo mladića koji se slobodno šetao svojim gradom".

Rakić je podsetio i da današnji navodi Kosovapress nisu, po njegovim rečima "prvi slučaj zapaljive retorike i objavljivanja neistina", ali da bi "moralo da bude i poslednji", jer to nije "sloboda štampe", već pokušaj "nove eskalacije spirale nasilja".

"Računam na pribranost svih Mitrovčana, na severu i jugu – da smirimo poslednje napetosti i nastavimo da radimo na učvršćivanju mira. Molim sve građane da ne podležu neistinama, a nadležen službe – još jednom – da reaguju," zaključio je Rakić.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.